Кламер БГ - Новини: Индия в средата на тази година ще стане най-многолюдната страна в света

Индия в средата на тази година ще стане най-многолюдната страна в света

Свят

|
Ср, 19 Апр 2023г. 12:38ч.
Индия в средата на тази година ще стане най-многолюдната страна в света

Индия в средата на тази година ще стане най-многолюдната страна в света

Очаква се в средата на тази година Индия да стане най-многолюдната страна в света и да изпревари Китай по население с почти 3 милиона души, предаде Ройтерс, като се позова на публикуван днес доклад на ООН.

Демографските данни от доклад за състоянието на световното население за 2023 г. на Фонда на ООН за населението сочат, че населението на Индия ще достигне до 1 428 600 000 души, а на Китай – 1 425 700 000 души.

Трето място заемат САЩ с приблизително 340 милиона души. Данните отразяват информацията, налична към февруари 2023 г., се казва в доклада. Експерти, като се позоваха на предишни данни на ООН, прогнозираха, че този месец Индия ще изпревари Китай по численост на населението. В последния доклад на ООН обаче не се посочва дата, на която тази промяна ще настъпи.

Представители на Фонда на ООН за населението заявиха, че не е възможно да се посочи дата поради "неяснота" на информацията, която идва от Индия и Китай. Последното преброяване в Индия се състоя през 2011 г., а планираното за 2021 г. бе отменено заради коронавирусната пандемия.

Миналата година населението на Китай намаля за първи път от шест десетилетия - исторически обрат, предвещаващ началото на дълъг период на демографски застой, за който се очаква да има сериозни последици както за китайската, така и за световната икономика.

mediapool.bg