Кламер БГ - Новини: Индия, Ирландия, Мексико и Норвегия бяха избрани за членки на Съвета за сигурност

Индия, Ирландия, Мексико и Норвегия бяха избрани за членки на Съвета за сигурност

Свят

|
Четв, 18 Юни 2020г. 12:32ч.
Индия, Ирландия, Мексико и Норвегия бяха избрани за членки на Съвета за сигурност

Индия, Ирландия, Мексико и Норвегия бяха избрани снощи за непостоянни членове на Съвета за сигурност на ООН с двегодишен мандат за периода 2012-2022 г., предадоха световните агенции.

Петото овакантено място - от африканския регион - при редовната ротация на членките на ключовия орган на световната организация остана да бъде попълнено с ново гласуване днес, след като нито Кения, нито Джибути успяха да съберат необходимото мнозинство от две трети от 193-те страни-членки на ООН.

Оспорвана бе надпреварата за двете места в групата на европейските и други страни. В крайна сметка Ирландия и Норвегия се наложиха над Канада, която не успя да събере необходимите гласове.

Индия и Мексико бяха избрани без конкуренция. Но и в този случай кандидатурата изискваше одобрение на две трети от страните членки.

Мандатът на новоизбраните започва да тече от 1 януари 2021 г.

Представителят на Турция Волкан Бозкър бе избран за председател на предстоящата юбилейна 75-а сесия на Общото събрание на ООН. Бозкър е заемал по-рано длъжността председател на комисията по външните работи на Великото национално събрания (Меджлиса) - еднокамарния парламент на Турция.

Неговата кандидатура нямаше конкуренти и бе подкрепена от 178 страни членки на световната организация при 11 въздържали се и две невалидни бюлетини.

Председателите на Общото събрание се избират на ротационен принцип между петте регионални групи. Бозкър ще встъпи в длъжност в началото на сесията, на 16 септември т.г., и ще заема поста в течение на 1 година.

mediapool.bg