Кламер БГ - Новини: Имунизацията на записаните в е-регистъра ще е само с AstraZeneca засега

Имунизацията на записаните в е-регистъра ще е само с AstraZeneca засега

Коронавирус

|
Ср, 10 Март 2021г. 17:06ч.
Имунизацията на записаните в е-регистъра ще е само с AstraZeneca засега

Имунизацията срещу Covid-19 на записаните в електронния регистър започва от четвъртък, 11 март, но в пунктовете ще се прилагат само ваксините на AstraZeneca. Хората, заявили предпочитания към иРНК ваксина, каквито са на Pfizer и Moderna, ще имат 2 опции: да се откажат и да чакат докато исканите от тях ваксини станат налични или да отидат в уречения час в избрания от тях пункт и да бъдат имунизирани с AstraZeneca.

Това обясни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева в сряда. Причината към 335-те пункта в страната да не са разпределени иРНК ваксини е, че те се пазят изцяло за реимунизации на хората от приоритетните фази в плана и основно – за първа и втора доза на изборната администрация, за която продължават да постъпват списъци с желаещи.

Според Начева правото на хората на избор не се отнема, тъй като те могат да решат да изчакат за иРНК ваксини. От думите й обаче се разбра, че те ще трябва да си запишат повторно час за имунизация, когато предпочитаните от тях ваксини са налични.

По-рано в сряда няколко от големите столични болници предупредиха, че ще ваксинират записаните в е-регистъра само с AstraZeneca.

До тази ситуация се стигна очаквано, тъй като още при представянето на електронния регистър миналата седмица, се разбра, че записването и изборът на конкретен вид ваксина, не гарантира, че тя ще е налична в уречения ден и час.

Начева съобщи, че за периода 11-31 март общо 70 000 души са запазили час през електронната система.

От 11 до 14 март се очаква да бъдат обхванати около 20 000 души, за които тя увери, че ваксините вече са разпределени в избраните от тях пунктове. По повод сигнали, че някои поликлиники в столицата не са получили заявените ваксини за утре, Начева каза, че ще бъде проверяван всеки постъпващ сигнал. Като цяло обаче тя увери, че пунктовете са заредени с ваксини.

Според нея е възможно да има недоразумения в началото на процеса, но не очаква утре да има хаос пред пунктовете. Начева каза, че има осигурена възможност и за ваксинация на резерви при неявяване на хора. Резервите щели да дойдат от все още неваксинирани хора от приоритетните групи в плана.

mediapool.bg