Кламер БГ - Новини: Има съмнения, че корабът "Vera SU" е наводнен нарочно

Има съмнения, че корабът "Vera SU" е наводнен нарочно

България

|
Ср, 13 Окт 2021г. 19:16ч.
Има съмнения, че корабът "Vera SU" е наводнен нарочно

Сн. БГНЕС

Има съмнения, че корабът "Vera SU" е наводнен нарочно, но няма изтичане на товара с урея в концентрации, които биха замърсили морската среда и биха повлияли върху флората и фауната в района. Това обявиха на брифинг от "Морска администрация" във Варна.

"Вера Су" в момента е заседнал стабилно на морското дъно и не се очакват разчупвания в обшивката му. Две са пробойните на кораба, които са малки.

Голяма част от водата е нахлула през тежката врата на кърмата, която води към машинно отделение, защото не е била добре затворена и не е уплътнявала добре. Машинното се е пълнило дни наред, казаха от представители на "Морска администрация".

"Вода се предполага, че е влизала и от леко притворен кран, от където се ползва вода за пожарна система и за охлаждане на двигателите. Но тя не може да доведе до тези нива, в които в момента е машинното отделение", допълниха от "Морска администрация".

От там допускат, че е възможно вода да влиза и от преградата между машинното отделение и баластните танкове, която също да е компрометирана.

Около кораба няма разлив на гориво и смазочни материали, както и останки от товара, твърдят още от "Морска администрция".

Корабособственикът все още не е обявил "Vera SU" за потънало имущество, каза капитан Валентин Енчев от ИА "Морска администрация".

Той посочи, че в четвъртък сутрин се очаква уреждане на правния му статус. Той може да бъде обявен за тотално погубен, тогава ще започне търг за избор на компания, която да го извади.

Има и вероятност корабособственикът да предприеме действия по спасяването му, а такава операция не може да бъде извършена по-рано от април заради метеорологичната обстановка, уверили са от салвидж компанията.

Държавата също може да се намеси пряко, ако корабът представлява заплаха за околната среда и водите.

"Корабът се намира в суверенни води на Република България по силата на Конвенцията за изваждане на потънало имущество, което позволява също така и държавата да се намесва по-пряко в ситуацията, ако това потънало имущество представлява потенциална заплаха", каза Енчев.

mediapool.bg