Кламер БГ - Новини: Има безспорни доказателства: Навални е отровен с "Новичок"

Има безспорни доказателства: Навални е отровен с "Новичок"

Свят

|
Ср, 02 Септ 2020г. 19:41ч.
Има безспорни доказателства: Навални е отровен с "Новичок"

Има категорични доказателства, че руският дисидент Алексей Навални е отровен с невропаралитичен агент от групата "Новичок", обяви в сряда говорителят на германското правителство Щефен Зайберт, цитиран от ДПА.

По думите му това е било установено с токсикологичен тест, извършен в специална лаборатория на Бундесвера, германските въоръжени сили.

"Шокиращо е, че Алексей Навални е станал жертва на нападение с нервнопаралитичен агент в Русия", се казва в изявлението на Зайберт.

Зайберт отново призова Русия да разследва случилото се с 44-годишния Навални и да даде обяснения за това отравяне. Канцлерът Ангела Меркел е провела в сряда съвещание с ключови министри от правителството, за да решат какви стъпки да предприемат.

Зайберт каза още, че Берлин ще уведоми партньорите си от НАТО и ЕС за резултатите от своето разследване, с които ще обсъди евентуална "съвместна реакция" в зависимост от "руския отговор". Ще бъде уведомена и Организацията за забрана на химическите оръжия, а също парламентарните групи в Бундестага.

Алексей Навални бе транспортиран със самолет до Берлин на 22 август, след като два дни преди това се почувства зле по време на вътрешен полет в Русия. В момента той е на лечение в берлинската клиника "Шарите". През последните десетина години Навални е един от най-яростните противници на руския президент Владимир Путин.

По-рано в сряда Ройтерс предаде, че руски прокурори са поискали от Германия информация за медицинските изследвания, които са били направени Алексей Навални.

Руският вестник "РБК" съобщи, че главната прокуратура е поискала от германското министерство на правосъдието информация за лечението на Навални, включително резултати от изследвания за наркотици, отрови, тежки метали и холинестеразни инхибитори, както и какви лекарства са давани на Навални и дали той страда от хронични заболявания или диабет.

Руската прокуратура засега не е коментирала информацията и не е известно дали Германия е отговорила на молбата.

Миналия месец руски прокурори заявиха, че не виждат необходимост да започнат разследване на случая с Навални, защото нямат данни за извършено престъпление.

Индексите на Московската фондова борса ускориха спада си днес след съобщението на германските власти, че руският опозиционер Навални е бил отровен с вещество от групата "Новичок", предаде ТАСС.

Индексът на Московската борса спадна с 0.25 на сто до 2967.69 пункта, а индексът РТС изгуби 2.7 на сто до 1239,94 рубли.

Руската рубла увеличи спада си спрямо еврото, като се понижи с 1,7 на сто до 89.1 рубли за едно евро, информира Ройтерс.

mediapool.bg