Кламер БГ - Новини: Илон Мъск посети кибуца Кфар Аза и се съгласи, че "Хамас" трябва да бъде унищожена

Илон Мъск посети кибуца Кфар Аза и се съгласи, че "Хамас" трябва да бъде унищожена

Израел

|
Пон, 27 Ноем 2023г. 17:07ч.
Илон Мъск посети кибуца Кфар Аза и се съгласи, че "Хамас" трябва да бъде унищожена

Илон Мъск в кибуца Кфар Аза, сн. Х

Собственикът на SpaceX и X (бивш Twitter) Илон Мъск, заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху, посетиха в понеделник кибуца Кфар Аза близо до границата с Ивицата Газа, който беше нападнат от бойци на Хамас на 7 октомври.

"Посетих кибуца Кфар Газа с Илон Мъск, за да му покажа престъпленията срещу човечеството, извършени от Хамас", каза израелският премиер.

Цялото събитие на Мъск и Нетаняху бе излъчвано на живо в социалната мрежа X. По време на разговора им бизнесменът се съгласи с израелския премиер, че палестинската групировка "Хамас" трябва да бъде унищожена. В същото време Мъск отбеляза, че би искал да помогне за възстановяването на Газа след войната. Според него възстановяването на тази територия ще бъде важна стъпка към предотвратяване на война в бъдеще, пише The Times of Israel.

Милиардерът каза още, че цивилните жертви са "неизбежни" и че Израел се опитва да ги избегне във войната срещу "Хамас".

Мъск дойде в кибуца Кфар Азах на фона на обвиненията, че разпалва антиеврейската омраза и антисемитизма в социалната мрежа Х.

Нещата се задълбочиха, след като на 15 ноември Мъск се съгласи с публикация в Х, съдържаща конспиративното твърдение, че евреите подклаждат омраза срещу белите хора. Мъск заяви, че потребителят, който се позовава на конспиративната теория за "великата подмяна", говори "абсолютната истина", припомня "Гардиан".

Белият дом осъди това като "отвратително насърчаване на антисемитска и расистка омраза", което "противоречи на основните ни ценности като американци".

Големи американски компании, сред които Walt Disney, Warner Bros Discovery и компанията майка на NBCUniversal Comcast, спряха рекламите си в социална медия Х.

Конспиративната теория за "голямата подмяна" твърди, че евреите и левичарите проектират етническата и културната подмяна на бялото население с небели имигранти, което ще доведе до "бял геноцид".

Антисемитизмът и ислямофобията нараснаха в САЩ и по света, включително по време на продължаващата вече седем седмици война между Израел и "Хамас".

След избухването на войната антисемитските инциденти в САЩ са се увеличили с близо 400% в сравнение с предходната година, по данни на организации, които се борят с антисемитизма.

Мъск заяви, че X трябва да бъде платформа за публикуване на различни гледни точки, но компанията ще ограничи разпространението на определени публикации, които могат да нарушат нейните политики, наричайки подхода "свобода на словото, а не на достъпа".

Мъск разработва стартъп за изкуствен интелект xAI, а Израел е смятан за световен лидер в тази област, благодарение на процъфтяващите компютърни и роботизирани индустрии.

Самият бизнесмен отрича обвиненията в антисемитизъм. "Миналата седмица в медиите се появиха стотици неверни истории, в които се твърди, че съм антисемит. Нищо не може да бъде по-далеч от истината", каза Мъск.

Бойци на ислямистката групировка "Хамас" нападнаха кибуца Кфар Азах на 7 октомври. Кибуцът се намира на два километра от ивицата Газа, близо до град Сдерот. Ден след атаката Израелските сили за отбрана изгониха терористите от кибуца. Израелската армия скоро обяви, че е открила там телата на цивилни, включително жени и деца, убити от бойци на "Хамас". Доброволци от организацията за търсене и спасяване Zaka твърдят, че в кибуца са открити телата на 200 цивилни, включително около 40 деца.

mediapool.bg