Кламер БГ - Новини: Израелци от цял свят се отправят към Израел

Израелци от цял свят се отправят към Израел

Свят

|
Ср, 11 Окт 2023г. 13:18ч.
Израелци от цял свят се отправят към Израел

Израелци от цял свят се отправят към Израел

Израелци от цял свят се отправят към Израел, за да служат във въоръжените сили или за да се заемат с доброволческа работа, предаде Асошиейтед прес.

От Гърция до САЩ те се отправят към летища и се включват в чат групи онлайн за оказване на помощ, като водещият им мотив е да се върнат в Израел, който бе атакуван от "Хамас".

Част от тези израелци искат да служат във въоръжените сили или просто да вършат доброволческа работа, като например доставки на необходими продукти на нуждаещи се.

Яков Суиса, 42-годишен баща на пет деца, казва, че никой не му е звънял, за да го моли да се върне в Израел, за да се сражава, но той самият усеща, че това е правилното решение. Той е служил във въоръжените сили 15 години и споделя пред АП, че е научил, че негов боен другар от въоръжените сили е един от най-малко 260-те убити на музикален фестивал в Израел от бойци на "Хамас".

Суиса иска отново да служи във въоръжените сили, въпреки че това означава да остави семейството си и работата си в строителния сектор в Лос Анджелис.

"Плаках два-три дни. Стига толкова. Това е. Готов съм да се бия. Какво друго мога да направя при положение, че погребват приятелите ми в Израел?", казва той.

Някои израелци, които живеят или просто пътуват в чужбина и които се опитват да се върнат в Израел, казват, че са били потърсени от въоръжените сили. Други казват, че никой не ги е търсил или че не са успели да се свържат с въоръжените сили, но че очакват скоро да бъдат потърсени.

Освен това има случаи на израелци, които са твърде млади да служат във въоръжените сили, и на хора без израелско гражданство, които имат тесни връзки с Израел, които се опитват да заминат за Израел, за да помогнат на свои роднини или за да станат доброволци.

Осемнадесетгодишният Адам Джейкъбс казва, че е роден и отраснал в Съединените щати и че в продължение на години всяко лято пътува до Израел, за да се види с роднини. Той споделя, че братовчед му е бил убит и че иска да отиде в Израел, за да се заеме с доброволческа работа.

"Няма да мога да си простя, ако остана тук", подчертава Джейкъбс.

Войната започна, след като бойци на "Хамас" нахлуха в Израел в събота, като започнаха до убиват и отвличат израелци, отбелязва Асошиейтед прес.

В Гърция стотици хора чакат в продължение на часове, за да се качат на извънредни полети за Израел на Международното летище на Атина, като много от тях нямат билети или се завръщат от други дестинации в Европа.

mediapool.bg