Кламер БГ - Новини: Главният прокурор на Израел повдигна обвинения за корупция на премиера Нетаняху

Главният прокурор на Израел повдигна обвинения за корупция на премиера Нетаняху

Свят

|
Четв, 21 Ноем 2019г. 19:21ч.
Главният прокурор на Израел повдигна обвинения за корупция на премиера Нетаняху

Главният прокурор на Израел повдигна обвинения за корупция на премиера Бенямин Нетаняху, с което се засилва неопределеността по въпроса кой ще ръководи страната, изпаднала в политически хаос след двукратните избори без ясен победител през тази година, предаде Ройтрес.

Нетаняху е подведен под отговорност за подкуп, измама и злоупотреба с доверие във връзка с три отделни дела.

Твърди се, че той е получавал подаръци от състоятелни бизнесмени и оказвал услуги, за да получи по-добро отразяване в медиите.

Нетаняху отрича да е вършил нещо нередно и казва, че е жертва на "лов на вещици" от страна на лявоцентристките си опоненти и медиите.

Премиерът отказва да подаде оставка и законът не го задължава да направи това, въпреки повдигнатите обвинения, уточнява Би Би Си.

Изявлението на главния прокурор идва в момент на политическа безизходица в Израел след проведените парламентарни избори през април и септември тази година.

Бени Гантц, който е конкурент на Нетаняху за премиерския пост, заяви преди ден, че не е в състояние да събере мнозинство в парламента и да формира правителствена коалиция.

Президентът Реувен Ривлин му даде възможност да се опита да състави кабинет, след като Нетаняху също не успя.

В четвъртък президентът официално поиска от депутатите в срок от 21 дни да постигнат съгласие около кандидат за министър-председател, за да се избегне безпрецедентната ситуация с трети поредни избори в една година.

"В срок от 21 дни, смятано от днес, задачата да издигнат личност, която да състави правителство, е в ръцете на членовете на Кнесета (парламента)", заяви държавният глава пред парламентаристите в Ерусалим.

Съгласно израелското законодателство всеки от 120-те депутати в Кнесета може да се опита да събере в посочения срок подписите на 61 парламентаристи, за да получи от президента мандат да сформира правителство. Ако това не стане, страната ще се озове пред нова криза и нови избори.

Президентът натовари парламента със задачата да посочи нов премиер, след като сегашният министър-председател Бенямин Нетаняху, а после и главният му опонент Бени Ганц, върнаха връчения им мандат, тъй като не успяха да договорят коалиция, която да им осигури мнозинство в Кнесета.

mediapool.bg