Кламер БГ - Новини: Израелски министър отправи призив "за мир и сигурност" на арабски език в Дубай

Израелски министър отправи призив "за мир и сигурност" на арабски език в Дубай

Свят

|
Вт, 30 Окт 2018г. 14:00ч.
Израелски министър отправи призив "за мир и сигурност" на арабски език в Дубай

Израелски министър отправи призив "за мир и сигурност" в изказване по време на международна конференция в Обединените арабски емирства. В момента еврейската държава прави редица жестове на миролюбие, насочени към Залива, отбелязва Франс прес.

"Мирът и сигурността, съчетани с икономически и и научен напредък, ще гарантират бъдещето на идните поколения у нас", каза израелският министър на комуникациите Аюб Кара в слово на арабски език на международна конференция по далекосъобщенията в Дубай.

Друз и член на Ликуд - дясната партия на премиера Бенямин Нетаняху, Кара заяви, че "основният приоритет" на страната му е "засилването на икономическите отношения и научното сътрудничество" с държавите по света.

Вчера израелската министърка на културата и спорта Мири Регев качи във Фейсбук видеозапис от свое посещение в голямата джамия "Шейх Зайед" в Абу Даби - столица на емирствата, като изтъкна, че това е "първата визита" от този род, извършена от "израелски министър". Облечена с червена абая - традиционно дамско арабско облекло, и бял шал на главата, тя бе обкръжена от мъже в традиционно за емирствата облекло.

Мири Регев пристигна в страната в четвъртък заедно с израелските национали по джудо, участващи в Гранд шлема в Абу Даби, където нейния сънародник Саги Муки получи златен медал под звуците на израелския химн - още едно събитие, първо по рода си, отбелязва АФП.

Миналия петък в султаната Оман пристигна премиерът Бенямин Нетаняху и това бе първото посещение на израелски ръководител в тази страна от 1996 г.

В арабския свят Израел поддържа днес дипломатически отношения само с Египет и Йордания. Но Нетаняху, според когото Иран е основната заплаха за сигурността на Израел, лансира идеята за ново сближаване между страната си и съседките й от Залива, което да промени регионалната дипломация в полза на еврейската държава.

Палестински представители изразиха обаче тревога във връзка с нормализацията на отношенията между Израел и арабските страни, които в исторически план са поставяли уреждането на палестинския въпрос като условие за нормализиране на връзките с еврейската държава.

mediapool.bg