Кламер БГ - Новини: Първите камиони с хуманитарна помощ влязоха в Газа

Първите камиони с хуманитарна помощ влязоха в Газа

Израел

|
Съб, 21 Окт 2023г. 15:13ч.
Първите камиони с хуманитарна помощ влязоха в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първата доставка на хуманитарна помощ за блокирания палестински анклав в ивицата Газа бе направена в събота. Камионите минаха през граничния пункт с Египет "Рафах". Че той ще бъде отворен стана ясно ден по-рано след като започна преместване на бетонните блокове, с които трасето бе блокирано.

В събота в Газа влязоха 20 камиона. От терористичната организация "Хамас", която управлява анклава, обясниха, че те носят лекарства, медински консумативи и известно количество консерви. На египетската граница чакаха общо 200 камиона.

Ивицата Газа бе блокирана изцяло от Израел след нападенията на "Хамас" от 7 октомври. Бяха спрени електричеството, водата и доставките на гориво. Смята се, че около половината 2.4 млн. жители на областта са деца. В петък бе съобщено, че хранителните запаси са на привършване. Израел отказва категорично да отвори контролните пунктове по границата с Газа, но САЩ успяха да убедят израелския премиер Бенямин Нетаняху да разреши доставката на помощи от Египет, през контролния пункт "Рафах".

В събота Германия, Великобритания и ООН приветстваха началото на хуманитарните доставки.

Още по темата:

Израел иска да се освободи от отговорността си към ивицата Газа

"Убеден съм, че тази доставка ще постави началото на устойчиви усилия за снабдяване със стоки от първа необходимост - включително храна, вода, лекарства и гориво - на жителите на Газа по сигурен, безусловен и безпрепятствен начин", заяви координаторът на ООН за хуманитарната помощ Мартин Грифитс.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че жителите на Газа няма да бъдат оставени сами. Британският външен министър Джеймс Клевърли пък призова доставките да не спират.

Незабавно

Междувременно Израел призова всички свои граждани да напуснат незабавно Йордания и Египет.

Израелският Национален съвет за сигурност аргументира предупреждението с влошаването на ситуацията с антиизраелските протести. Той повиши степента на опасност в Йордания и Египет до максималната, четвърта степен.

Такова предупреждение вече бе отправено за Турция.

Степента на опасност в Мароко бе повишена до трета степен, което означава препоръка израелците да не посещават тази страна.

Двама израелски туристи и местният им гид бяха убити от полицай в северния египетски град Александрия на 8 октомври - ден след нападението на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу Израел.

Още по темата:

Европейско разузнаване: Хамас е надценил 10 пъти броя на жертвите на атаката срещу болница в Газа

До победа

Терористичната организация "Хамас" е освободила две израелски заложнички, потвърдиха и двете страни в конфликта, съобщават световните агенции. Джудит Тай Раанан и Натали Шошана Раанан, които са майка и дъщеря, бяха пленени при нахлуването на "Хамас" на израелска територия на 7 октомври. Късно вечерта в петък израелските власти съобщиха, че двете жени пътуват към военен лагер, а по-късно ще се съберат с близките си. Смята се, че общият брой на израелските заложници е над 200.

Малко по-късно премиерът Бенямин Нетаняху даде знак, че въздушните удари по ивицата Газа няма да спрат.

"Двама от нашите похитени са си у дома. Не се отказваме от усилията да върнем всички отвлечени и изчезнали. В същото време ще продължим да се борим до победа", каза той.

През последните две седмици израелските власти получиха доста упреци заради отговора си на атаките на "Хамас". Ивицата Газа бе блокирана и бяха спрени доставките, което доведе до опасения за хуманитарна катастрофа. Освен това започнаха въздушни удари, при които бе разрушена гражданска инфраструктура. Пострадаха и множество цивилни.

Операция

Израел е разположил военна техника по границата с палестинския анклав и се очаква началото на сухоземна операция. Наскоро израелските власти предупредиха 1 млн. цивилни от южната част на Газа да се преместят. Според данни на плестински официални лица броят на разселените вече е достигнал тези стойности, съобщи БТА. Убитите палестинци са над 4 хил.

Засега не е ясно кога ще започне сухоземната операция.

mediapool.bg