Кламер БГ - Новини: Хамас и Израел са близо до сделка за заложниците

Хамас и Израел са близо до сделка за заложниците

Израел

|
Ср, 15 Ноем 2023г. 08:10ч.
Хамас и Израел са близо до сделка за заложниците

Хамас и Израел са близо до сделка за заложниците

Палестинската групировка Хамас и Израел вероятно ще обявят сделка за освобождаване на заложниците, държани в Газа, през следващите два-три дни, съобщи американската телевизионна мрежа Ей Би Си, като се позова на високопоставен израелски служител.

В иформацията се твърди, че страните са "постигнали напредък" в преговорите за заложниците. Пробивът може да се случи "в рамките на следващите 48 до 72 часа", уточнява източникът на телевизията.

По-рано членът на политбюро на Хамас Халил ал-Хая заяви, че палестинското движение е готово да освободи 100 заложници, чийто списък му е бил предоставен от Израел, при условие че бъде сключено примирие.

По данни на израелската армия израелските заложници в ивицата Газа са най-малко 242. Те са в ръцете на бойци не само на Хамас, но и на други радикални групировки, включително Ислямски джихад.

Преговорите за освобождаването на заложниците се водят с посредничеството на Катар, като Египет също оказва съдействие.

Белият дом потвърди, че САЩ също участват в процеса. На 13 декември телевизионният канал CBS съобщи, позовавайки се на свои източници, че основният проблем в момента е, че Хамас все още не е предоставил списък на заложниците, които е готов да освободи, предаде БГНЕС.

mediapool.bg