Кламер БГ - Новини: Според президента на Египет бъдещата палестинска държава би могла да е демилитаризирана

Според президента на Египет бъдещата палестинска държава би могла да е демилитаризирана

Израел

|
Пет, 24 Ноем 2023г. 18:06ч.
Според президента на Египет бъдещата палестинска държава би могла да е демилитаризирана

Абдел Фатах ас Сиси

Бъдещата палестинска държава би могла да е демилитаризирана и в нея да има временно присъствие на международни сили за сигурност, което да предостави гаранции както на палестинската, така и на израелската страна, заяви днес президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси, цитиран от Ройтерс.

"Казахме, че сме готови тази държава да е демилитаризирана и също така би могло да има гаранции от сили, независимо дали това са сили на НАТО, сили на ООН, или арабски, или американски сили, докато постигнем сигурност за двете страни – за зараждащата се палестинска държава и за израелската държава", каза Сиси по време на съвместна пресконференция в Кайро с испанския премиер Педро Санчес и белгийския премиер Александер де Кро. Политическото решение, което изисква създаването на палестинска държава, базирана на границите от 4 юни 1967 година и със столица в Източен Йерусалим, продължава да е недостижимо, добави Сиси.

Йорданският външен министър Айман ас Сафади тази седмица обаче заяви пред репортери в Лондон, че арабските страни не биха искали да влизат в ивицата Газа, която вероятно ще бъде превърната "в пустош" от израелската военна офанзива, отбелязва Ройтерс. "Какви са обстоятелствата, при които някой от нас би искал да отиде и да изглежда като враг, да изглежда все едно е дошъл да оправи бъркотията на Израел?", запита се риторично той.

Лидерът на палестинската ислямистка групировка "Хамас" Исмаил Хания междувременно днес заяви, че тя е ангажирана с примирието и сделката за размяна на заложници, стига и Израел да е ангажиран. Израелският министър на отбраната Йоав Галант пък заяви, че настоящето прекратяване на огъня с "Хамас" в Газа е "кратка пауза", след която Израел ще поднови операциите си с пълната си военна сила.

Сраженията между израелските войски и бойци от "Хамас" днес спряха за първи път от седем седмици, отбелязва Ройтерс. Не се съобщава за големи бомбардировки, артилерийски удари или ракетни атаки, въпреки че "Хамас" и Израел си размениха обвинения за спорадични стрелби и други нарушения на примирието. И двете страни казаха, че войната ще бъде възобновена с пълна сила веднага след края на примирието.

mediapool.bg