Кламер БГ - Новини: Ракети, изстреляни от Южен Ливан, предизвикаха ответни действия на Израел

Ракети, изстреляни от Южен Ливан, предизвикаха ответни действия на Израел

Израел

|
Пон, 13 Ноем 2023г. 15:05ч.
Ракети, изстреляни от Южен Ливан, предизвикаха ответни действия на Израел

Снимката е илюстративна, ЕПА/БГНЕС

Най-малко три ракети са изстреляни днес от райони в Южен Ливан по посока на Северен Израел, което е довело до ответен обстрел от израелската армия срещу райони близо до границата, предаде ДПА, позовавайки се на ливански източници от сферата на сигурността.

Израелската армия заяви, че е идентифицирала изстрелването на два минометни снаряда, които са преминали от Ливан на тяхна територия. Снарядите са паднали в ненаселени райони и не се съобщава за пострадали.

Снарядите от ответния израелски огън са паднали в покрайнините на селата Лабуна, Рас ал Накура и Тайер Херфа, което е довело до пламването на няколко пожара, съобщиха ливанските източници, като не съобщиха за пострадали.

Израелската армията уточни, че артилерията е нанесла удари по източниците на обстрела. Те съобщиха, че през тази нощ в Ливан, в района Биранит, е била разкрита въоръжена терористична клетка. Израелските сили съобщиха, че са нанесли удар по клетката и той е бил успешен.

Според източниците през нощта ситуацията на ливанско-израелската граница се е влошила, като Израел е нанесъл тежки въздушни удари по райони в Южен Ливан, след като вчера атака на проиранското движение "Хизбула" причини смъртта на израелски войници и на цивилни в град Довев.

С всеки изминал ден нападенията за отмъщение достигат все по-навътре в територията на друга страна. Разразилият се конфликт представлява най-сериозната ескалация от израелско-ливанската война през 2006 г., отбелязва ДПА.

САЩ са атакували обекти в Сирия, свързани с Иран

Въоръжените сили на САЩ снощи са нанесли удари по два обекта в Източна Сирия, използвани от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция и свързани с Иран групировки, в отговор на "продължаващите атаки" срещу американските военнослужещи в Ирак и Сирия, предаде ДПА, цитирайки съобщение на Пентагона.

Ударите са били нанесени по учебен център в Абу Камал и по скривалище в Маядин в източната провинция Дейр аз Зор, съобщи в свое кратко изявление министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

САЩ нанесоха подобни удари по цели в Източна Сирия през октомври и по-рано през ноември, припомня БТА.

През последните седмици проиранските групировки засилиха нападенията си срещу американски военни бази в Сирия и Ирак в отговор на израелската военна кампания в Газа.

Обстановката в сферата на сигурността в целия регион е особено напрегната от 7 октомври насам, когато бойци на "Хамас" извършиха смъртоносни нападения в южната част на Израел, отбелязва ДПА.

Израел отговори с мощна въздушна и сухопътна офанзива в Газа.

САЩ разположиха повече оръжейни системи, военни кораби и въздушни ескадрили в Източното Средиземноморие и изпратиха няколкостотин войници в Близкия изток, за да подкрепят американските подразделения там.

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил снощната акция, за да даде ясно да се разбере, че САЩ защитават себе си, своите служители и своите интереси, подчерта Остин. САЩ са готови да предприемат допълнителни необходими мерки за защита на собствения си народ и интереси, добави той.

mediapool.bg