Кламер БГ - Новини: Газа: Пети ден от временното спиране на огъня

Газа: Пети ден от временното спиране на огъня

Израел

|
Вт, 28 Ноем 2023г. 16:44ч.
Газа: Пети ден от временното спиране на огъня

Палестински затворници, освободени от израелския военен затвор Офер, ликуват, когато са посрещнати от близките си в Бейтония, близо до Рамала на Западния бряг, сн. ЕПА/БГНЕС

Започна петият ден от временното спиране на огъня в ивицата Газа, като групировката "Хамас" обеща да освободи още цивилни заложници, а Израел е подложен на все по-голям натиск да пази живота на палестинските цивилни след подновяването на огъня, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на външните работи на Катар заяви днес, че работи за постигане на постоянно примирие в Газа и че в близките две денонощия може да бъдат освободени 20 заложници, държани от "Хамас", предаде ДПА.

"Работим за засилване на ролята на катарското посредничество за постигане на примирие, а след това и на постоянно спиране на огъня. Приоритетите на посредничеството са жените и децата, а след това цивилните и мъжете военнослужещи", каза на пресконференция говорителят катарското външно министерство Маджид ал Ансари.

Той отбеляза, че "със сигурност" има готовност за освобождаването на 20 заложници в рамките на следващите 48 часа.

Двете страни в конфликта се съгласиха да удължат срока на примирието до четвъртък, като за това време са планирани две размени на заложници, държани от "Хамас", срещу палестинци, намиращи се в израелски затвори. Израел обаче многократно се зарече, че ще продължи войната с "пълна сила", след като се увери, че няма да бъдат освобождавани повече заложници съгласно настоящите договорки, отбелязва АП.

По-късно тази седмица американският държавен секретар Антъни Блинкън ще посети региона за трети път от началото на военните действия, като се очаква, че той ще настоява за удължаване на примирието и за освобождаването на още заложници.

Американското външно ведомство заяви, че Блинкън ще обсъди усилията за "предпазване на живота на цивилните по време на израелските операции в Газа". Освен това той ще работи за ускоряването доставките на хуманитарна помощ за палестинския анклав. Вашингтон - основният съюзник на Тел Авив, обеща непоклатима подкрепа за израелската офанзива в Газа, но същевременно Блинкън каза, че са били убити "твърде много палестинци".

"Хамас" и други ислямистки бойци все още държат за заложници около 160 души от общо 240 отвлечени при нападението срещу Южен Израел, което предизвика войната. Този брой е достатъчен, за да може спирането на огъня да се удължи с още две седмици при условията, които бяха договорени с посредничеството на Катар, Египет и САЩ. "Хамас" обаче вероятно ще има много по-големи искания за освобождаването на пленени военнослужещи.

Израел казва, че при всички положения е решен да поднови войната, която се очерта като най-смъртоносния израелско-палестински конфликт от десетилетия насам. Тел Авив обвинява "Хамас" за нарастващия брой жертви с аргумента, че групировката използва цивилните като жив щит.

Израел се зарече, че ще сложи край на управлението на "Хамас" в Газа, което продължава от 16 години, и че ще разбие военния капацитет на групировката. Това почти със сигурност ще наложи разширяването на сухопътната офанзива. След опустошаването на жилищни райони в северната част на анклава израелските войски ще трябва да продължат на юг, където стотици хиляди разселени палестинци са настанени в препълнени приюти на ООН.

Вчера "Хамас" освободи още 11 жени и деца. Това беше четвъртата размяна на заложници и затворници, откакто примирието влезе в сила в петък насам. Израел от своя страна освободи от затворите си 33-ма палестинци.

При вчерашната размяна броят на освободените заложници, държани от "Хамас", достигна 70. Същевременно освободените от израелски затвори палестинци вече са общо 150. Израел заяви, че ще удължава срока на примирието с по един ден за всеки 10 освободени заложници.

Междувременно в. "Вашингтон пост" съобщи, че шефът на ЦРУ Уилиям Бърнс е пристигнал в Катар за тайни консултации с ръководителя на израелската разузнавателна агенция Мосад Давид Барнеа.

Според източници на американското издание Бърнс настоява "Хамас" и Израел да разширят обхвата на преговорите, за да може освен жени и деца, палестинската групировка да освободи и отвлечени военнослужещи. Освен това шефът на ЦРУ настоява за по-дълга пауза в сраженията. Ключово е и искането на Бърнс за незабавното освобождаване на американските заложници, за които има сведения, че са осем или девет.

ЦРУ е отказало коментар пред изданието по повод въпросната информация. Представител на американското правителство обаче е потвърдил, че " Бърнс пътува до Доха за срещи във връзка с конфликта между Израел и "Хамас", включително за продължаване на консултациите по въпроса за заложниците".

Ройтерс също съобщи за срещата в Катар, като се позова на свои източници. Според тях в консултациите в Доха ще участват и представители на Египет.

mediapool.bg