Кламер БГ - Новини: Израелската армия увери, че може да се справи с конфликт на два или повече фронта

Израелската армия увери, че може да се справи с конфликт на два или повече фронта

Израел

|
Пон, 16 Окт 2023г. 14:47ч.
Израелската армия увери, че може да се справи с конфликт на два или повече фронта

Израелската армия увери, че може да се справи с конфликт на два или повече фронта

Израел подсили своите войски, разположени на северната граница на страната с Ливан, след дни на нападения, предприети от подкрепяната от Иран шиитска милиция "Хизбула", предаде ДПА.

"Хизбула" се опита да отклони оперативните ни усилия от южната част на страната с няколко огневи атаки вчера", заяви днес говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Това е направено по указание на Иран и с негова подкрепа, "застрашавайки ливанската държава и нейните граждани", допълни той.

Израел ще отговори решително на всяко нападение на своя територия, подчерта Хагари. Той увери, че израелската армия е в състояние да се справи с конфликт на два или повече фронта.

От няколко дни Израел нанася въздушни удари по ивицата Газа след безпрецедентната изненадваща атака на бойци на "Хамас" срещу израелски гранични райони на 7 октомври, отбелязва ДПА.

Въпреки че основната цел в момента е ивицата Газа, според Хагари израелските сили пазят и за евентуални по-нататъшни конфронтации.

"Ако "Хизбула" направи грешката да ни подложи на изпитание, отговорът ще бъде смъртоносен", каза той.

През последните дни на границата между Израел и Ливан неколкократно имаше сблъсъци, при които бяха убити няколко души. Това подхрани опасенията за потенциална ескалация на насилието в региона, посочва ДПА.

По-рано министърът на отбраната на Израел Йоав Галант каза, че страната му няма интерес да води война на северната си граница и че ако ливанската групировка "Хизбула" се въздържа, то и Израел ще поддържа статуквото по границата, съобщи Ройтерс.

В неделя вечерта Израел нанесе нови удари по цели на "Хизбула". Няколко часа по-рано проиранското движение предприе нападения срещу цели в Израел. Според израелски медии при атаките са били ранени осем души в Израел, някои от които сериозно. Армията съобщи тогава, че е отвърнала на огъня и е нанесла удари по цели, от които е извършена атаката.

Продължава подготовката за мащабна сухопътна офанзива в Ивицата Газа

Засега Израел забавя началото на готвената сухопътна операция, като изчаква евакуация на цивилните от Газа.

През последните часове израелската армия струпа още танкове и военни превозни средства в граничната зона.

Основните цели на операцията ще са в северната част на Ивицата Газа, а израелските власти призоваха цивилното население в района – над един милион души, да се изтегли на юг.

Израел заяви днес, че не е било договаряно спиране на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

По-рано египетски източници в сферата на сигурността казаха, че е била постигната сделка, по силата на която гражданите на чужди страни да може да се евакуират от блокирания палестински анклав и да бъде доставена хуманитарна помощ.

Бомбардировките на ивицата Газа, която се управлява от палестинското ислямистко движение "Хамас", продължиха и тази нощ.

На фона на хуманитарната криза, обхванала палестинския анклав, двама египетски източници в сферата на сигурността заявиха, че Израел се е съгласил да преустанови бомбардировките на южната част на ивицата Газа. Те казаха още, че се очаква в същото време да бъде отворен пропускателният пункт "Рафах", който се намира на границата на Египет с ивицата Газа.

"Понастоящем няма спиране на огъня и допускане на хуманитарна помощ в Газа в замяна на евакуирането на чужденци", се казва обаче в изявление на канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Байдън: Би било грешка Израел да окупира отново Газа

Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля посещение в Израел в следващите дни, но все още нищо не е решено окончателно, е заявил в неделя високопоставен източник от американското правителство, цитиран от Асошиейтед прес.

Информацията за евентуалното пътуване на Байдън идва, докато държавният секретар Антъни Блинкън е на обиколка в Близкия изток през последната седмица в опит да предотврати разрастването на войната на Израел с "Хамас“ в по-широк регионален конфликт. Американският президент заяви категорична подкрепа за Израел и негово посещение там би било ясен знак за подкрепата на САЩ след нападението на "Хамас“ на 7 октомври.

В интервю за Си Би Ес (CBS), излъчено в неделя, Байдън все пак предупреди Израел да не окупира повторно Газа.

"Мисля, че това би било голяма грешка. Вижте, това, което стана в Газа, според мен е "Хамас“, а крайните елементи на "Хамас“ не представляват целия палестински народ. И смятам, че би било грешка от страна на Израел да окупира отново Газа“, каза американският президент, който обаче добави, че елиминирането на екстремистите е необходимост.

Байдън каза, че от една страна смята, че ислямистката групировка "Хамас“ трябва да бъде елиминирана изцяло, но същевременно трябва да бъде намерен път и за създаването на палестинска държава, съобщи Ройтерс.

mediapool.bg