Кламер БГ - Новини: Изолацията за болни от Covid става 7 дни, а карантината за контакни – 5 дни

Изолацията за болни от Covid става 7 дни, а карантината за контакни – 5 дни

Коронавирус

|
Вт, 16 Авг 2022г. 18:13ч.
Изолацията за болни от Covid става 7 дни, а карантината за контакни – 5 дни

Изолацията за болни от Covid става 7 дни, а карантината за контакни – 5 дни

Изолацията за болните от Covid-19 ще бъде намалена от 10 на 7 дни, а карантината за контактните лица от 7 на 5 дни. За хората, които в рамките на до 3 месеца са си направили пълна първична имунизация или бустерна доза, както и за преболедувалите в този срок, карантина като контактни въобще няма да бъде налагана. Такава промяна предстои да бъде въведена със заповед на здравния министър от утре и да влезе в сила от четвъртък, 18 август, стана ясно във вторник след съвещание в Министерството на здравеопазването с експерти. Новите правила ще важат и за хората в изолация и карантина в заварено положение.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев уточни, че няма да е необходимо тестване за сваляне от изолация и карантина.

"Няма да е необходимо тестване. Говорим за твърди срокове, които информационната система автоматично изчислява и сваля от изолация и карантина съответните лица след този срок", обясни Кунчев.

Намаляването на изолацията и карантината и премахването на карантината за контактните лица, които са ваксинирани или преболедувалите в рамките на 90 дни, са трите мерки, с които се променя досегашната практика. Кунчев посочи, че те са оправдани, включително от гледна точка на европейската и световна практика.

"Има ситуации и отделни случаи, при които ще има по-дълго боледуване и носителство на вируса. Но световните данни показват, че човек е активно заразен и опасен за околните в над 90% от случаите до петия ден. Естествено, че ако той е в тежко състояние , ще бъде хоспитализиран и ще престои в болница до пълното си оздравяване, така че да не представлява опасност", посочи той.

Кунчев посочи, че сегашните промени са "първа, макар и малка стъпка по отношение разхлабване на мерките, която ще продължи".

На съвещанията, които вече се правят всяка седмица в МЗ относно коронавируса, ще се взимат своевременни решения за евентуална промяна в една или друга посока.

Засега се запазват другите мерки за носене на маски в градския транспорт, лечебни заведения и социални институции. Кунчев уточни, че на следващ етап, ако продължи спадът в заболеваемостта, може да отпаднат и маските в градския транспорт.

Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев коментира, че подходът ежеседмично да се събира работната група от специалисти за обсъждане на противоепидемичните мерки и Covid-ситуацията дава резултат. По думите му това се потвърждава от данните за спад на заболеваемостта, смъртността и заетосттта на леглата в болниците и то при разхлабване на мерките през миналата седмица.

Меджидиев напомни, че безплатни антигенни тестове са налични в регионалните здравни инспекции в страната, а за възможността за безплатно тестване с направление от личния лекар се чака сключването на анекс между Лекарския съюз и НЗОК, по което се работи.

mediapool.bg