Кламер БГ - Новини: Измамници събират лични данни с фалшиво видео на премиера

Измамници събират лични данни с фалшиво видео на премиера

България

|
Ср, 04 Окт 2023г. 19:50ч.
Измамници събират лични данни с фалшиво видео на премиера

Министерския съвет, снимка: БГНЕС

Манипулирано видео с лицето и гласа на премиера акад. Николай Денков се разпространява в социалните мрежи, предупредиха от правителствената пресслужба.

Става дума за така наречения дийпфейк видео, в което Денков изрича думи, които в действителност никога не е казвал. То изглежда като обръщение към нацията и цели да събере неправомерно лични данни на потребителите като предпоставка за участие в инвестиционна схема.

"Министър-председателят никога не е призовавал никого да предоставя свои лични данни по никакъв повод. Предупреждаваме гражданите по никакъв повод да не предоставят личните си данни в социалните мрежи, както и да сигнализират на ГДБОП при съмнения за киберпрестъпления на имейл report@cybercrime.bg или на телефон 0885 525 545.

Злоупотребата с образа на премиера е докладвана на МВР като киберпрестъпление", посочват от правителствената пресслужба.

Фалшивото видео е с действителни кадри от новинарска емисия, а от движението на устните на водещия и на премиера се вижда, че те се разминават със звука, който е компютърно генериран. При заслушване се чува, че някои от думите са казани неправилно.

В дийпфейк видеото Денков обявява "инвестиционен проект на Лукойл", с който животът на хората щял "да се промени към по-добро". В него се лъже, че гражданите ще могат да печелят "по 9200 лева на месец с минимални инвестиции". Следва призив хората да дават своите лични данни, за да се свърже с тях "специалист".

Фалшивото видео идва, след като правителството всъщност отне от "Лукойл" концесията на нефтения терминал "Росенец" и засилва контрола си в рафинерията.

От правителствената пресслужба поясняват, че дийпфейк или дълбока фалшификация е технология, която използва изкуствен интелект, за да фалшифицира във видеоклип или аудиозапис изказвания на различни хора. Макар че създаването на фалшиво медийно съдържание не е ново явление, дълбоката фалшификация се използва за манипулиране или генериране на визуално съдържание, нерядко целящо измама, заблуда, или друга користна цел.

Вижте фалшивото видео с Николай Денков:

mediapool.bg