Кламер БГ - Новини: Избухнаха военни действия между Армения и Азербайджан

Избухнаха военни действия между Армения и Азербайджан

Свят

|
Нед, 27 Септ 2020г. 21:19ч.
Избухнаха военни действия между Армения и Азербайджан

Военни действия избухнаха между Армения и Азербайджан в неделя. Горещата точка е Нагорни Карабах, по границата между двете държави. И двете се обвиняват взаимно за огъня.

Последно сражения се водеха през лятото, а също и през 2016 г. Нагорни Карабах е спорна територия след разпада на СССР.

Министерството на отбраната на Армения, която подкрепя отцепилата се от Азербайджан област, съобщи за свалени два азербайджански хеликоптера и три дрона. От своя страна Азербайджан заяви, че е предприел контраофанзива след атака на сепаратистите и че е загубил един вертолет, чийто екипаж е невредим.

Азербайджанският президент Илхам Алиев обеща победа над Армения. Арменският министър-председател Никол Пашинян заяви, че Азербайджан е обявил война на народа му, след като избухнаха тежки боеве по фронтовите линии на оспорваната територия. Ереван обмисля възможността да признае независимостта на Нагорни Карабах, заяви по-късно арменският премиер Никол Пашинян на извънредна сесия на парламента.

В следобеда в неделя парламентът на Азербайджан прие указ за въвеждане на военно положение в редица градове и региони на страната, предаде ТАСС. Решението на парламента трябва да бъде одобрено от президента на страната Илхам Алиев в рамките на 48 часа. По-рано Армения обяви подобна стъпка. Кабинетът на страната въведе военно положение и обяви обща мобилизация.

Ранени и жертви

"Авторитарният режим на Азербайджан за пореден път обяви война на арменския народ", заяви Пашинян в изявление по телевизията и добави, "ние сме на ръба на мащабна война в Южен Кавказ, която може да има непредсказуеми последици".

Генералната прокуратура на Азербайджан съобщи, че шест цивилни са ранени в резултат на обстрел от арменска страна. Според министерството са ранени жителите на Тертерския, Дашкесанския, Физулинския и Агдамския райони и прилежащите към територията на Нагорни Карабах.

"Ранените са хоспитализирани", се казва в съобщението. "Ние също съобщаваме с дълбоко съжаление, че в резултат на провокацията на врага има жертви сред цивилното население и военния персонал", пише още там.

Над 50 населени места в непризнатата република Нагорни Карабах са били нападнати от азербайджански войски, заяви Артак Бегларян, омбудсман в Карабах, на брифинг.

"По предварителни данни над 50 населени места са били атакувани от азербайджански безпилотни летателни апарати и артилерия. Всички регионални центрове са сред тези населени места", каза Бегларян.

По думите му са повредени стотици недвижими имоти, инфраструктура, електропроводи, газопроводи, водопроводи, техника.

"Гражданското население е било под прицел, това е нарушение на международното право и международната общност трябва да даде своята оценка", каза Бегларян.

Той покани представители на правозащитни организации в Карабах, като отбеляза, че по-нататъшно продължаване на военните действия може да доведе до хуманитарна катастрофа.

На свой ред, още в неделя сутринта азербайджанското министерство на отбраната съобщи, че Армения е започнала интензивен обстрел на позициите на азербайджанската армия. Според Министерството на отбраната има цивилни жертви и ранени.

От своя страна арменският премиер Никол Пашинян добави, че азербайджанските въоръжени сили са предприели офанзива в посока Нагорни Карабах. Според информацията на арменското външно министерство азербайджанската армия бомбардира населени места, включително столицата на непризнатата република Степанакерт.

Правителството на Армения обяви извънредно положение и започна всеобща мобилизация. Арцах Бабаян, секретар на Съвета по сигурността на Армения, съобщи за 10 убити арменски военнослужещи.

Азербайджанската армия стреля по граничните райони на Армения, включително в посока към граничния град Варденис. Това заяви официалният представител на Министерството на отбраната Артсрун Ованесян по време на брифинг.

"В момента се водят ожесточени битки по цялата огнева линия в Нагорни Карабах. Също така азербайджанската армия стреля по граничните райони с Армения, включително в посока на град Варденис", каза той.

Според него ситуацията е "стабилна" в други части на държавната граница.

Десетки са ранени, съобщава от непризнатата Нагорно-Карабахска република. Привечер в неделя стана ясно, че азербайджанските сили са превзели от арменските бунтовници 3000 метровия "стратегически" връх Муровдаг в Карабах, каза пред журналисти говорителят на президентството Хикмет Хаджиев.

Реакции

България изразява дълбока загриженост от избухналите военни сблъсъци в Нагорни Карабах, довели до военни и цивилни жертви. Това съобщиха от Министерството на външните работи.

"Призоваваме двете страни за незабавно прекратяване на огъня и възобновяване на диалога под егидата на Минската група на ОССЕ и нейните съпредседатели", съобщават още от външното ни министерство.

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар отправи призив към Армения "незабавно да спре агресията" срещу Азербайджан.

"Агресивната позиция на Армения е най-голямата пречка за постигане на мир и стабилност в Кавказ. Тя трябва незабавно да се откаже от тази агресия, която ще потопи региона в пламъци", заяви министърът в изявление, публикувано от Министерството на отбраната.

Руският външен министър Сергей Лавров по време на телефонен разговор с арменския външен министър Зохраб Мнацаканян обяви готовността на Москва да предприеме посреднически усилия за стабилизиране на ситуацията в Нагорни Карабах. Това се посочва в съобщение на руското външно министерство.

"Лавров изрази сериозна загриженост от продължаващите мащабни военни действия по линията на контакт, информация за убитите и ранените. Беше подчертана необходимостта от скорошно прекратяване на огъня", се казва в съобщението.

В момента се подготвя телефонен разговор между руския външен министър Сергей Лавров и азербайджанския му колега Джейхун Байрамов, се казва в изявлението на руското външно министерство.

Външните министри на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров проведоха телефонни разговори, по време на които обсъдиха напрежението между Армения и Азербайджан. Това съобщи източник в Министерството на външните работи на републиката.

"Нашият турски външен министър Мевлют Чавушоглу проведе разговори с руския външен министър Сергей Лавров. Те обсъдиха агресията на Армения", каза източникът на агенцията.

Ръководителят на Европейския съвет призова страните в Нагорни Карабах да прекратят спешно огъня и да се върнат към преговори.

Предистория

Нагорни Карабах е азербайджанска сепаратистка област, населена преобладаващо с арменци, която редовно става арена на изблици на насилие.

Конфликтът между Баку и Ереван започва през февруари 1988 г., когато Нагорнокарабахската автономна област обяви, че излиза от състава на Азербайджанската съветска социалистическа република, припомня бТВ.

В началото на 90-е години на миналия век избухва война между Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, в която бяха убити 30 хил. души. След военния конфликт в периода 1992-1994 г. Азербайджан губи контрол над сепаратистката област и прилежащи райони.

През 2016 г. тежки сражения за малко не прераснаха в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се стигна до смъртоносни боеве в района на границата.

mediapool.bg