Кламер БГ - Новини: Черна гора: Партията на Джуканович печели изборите, но (вероятно) губи властта

Черна гора: Партията на Джуканович печели изборите, но (вероятно) губи властта

Европа

|
Пон, 31 Авг 2020г. 16:56ч.
Черна гора: Партията на Джуканович печели изборите, но (вероятно) губи властта

Управляващата Демократична партия на социалистите (ДПС) в Черна гора се е класирала на първо място в парламентарните избори в страната вчера, но не е събрала достатъчно гласове за съставяне на кабинет, показват окончателни данни след обработката на 100 процента от бюлетините, публикувани в понеделник от Централната избирателна комисия.

Така прозападната партия на президента Мило Джуканович има малка преднина пред просръбския и проруски опозиционен блок "За бъдещето на Черна гора", но по всяка вероятност ще загуби властта.

Резултатите са голямо отстъпление за ДПС, която е на власт от три десетилетия, и за самия Джуканович, който беше начело на страната по време на разпадането на Югославия през 90-те години, при разформироването на държавния съюз със Сърбия през 2006 г. и при присъединяването ѝ към НАТО през 2017 г.

Демократичната партия на социалистите е събрала 35,06 процента от гласовете, опозиционната коалиция "За бъдещето на Черна гора" - 32,55 процента, коалицията "Мирът е нашата нация" - 12,53 процента, коалицията "Черно на бяло" - 5,53 процента, партия "Социалдемократи на Черна гора" - 4,1 процента, Бошнячката партия на Черна гора - 3,98 процента, Социалдемократическата партия на Черна гора - 3,14 процента.

Според предварителни данни на Центъра за мониторинг на изборите Демократичната партия на социалистите ще получи 30 места в парламента, коалицията "За бъдещето на Черна гора" - 27 места, коалицията "Мирът е нашата нация" (съюз от центристки партии, който също се противопоставя на ДПС) - 10 места, коалицията "Черно на бяло" - 4 места. Партията "Социалдемократи на Черна гора" ще получи 3 места, Бошнячката партия - 3 места и Социалдемократическата партия на Черна гора - 2 места. По едно място получават две албански партии.

Лидерът на най-голямата опозиционна коалиция "За бъдещето на Черна гора" Здравко Кривокапич е посочил пред ТАСС, че опозиционните коалиции "За бъдещето на Черна гора", "Мирът е нашата нация" и "Черно на бяло" възнамеряват заедно да сформират кабинет въз основа на мнозинството си от 41 места.

Джуканович заяви пред свои привърженици, че ДПС остава най-силната партия в парламента с 30 депутати, а заедно с "традиционните си партньори", партии на националните малцинства и други малки политически сили, може да си осигури подкрепа от 40 народни представители - един по-малко от необходимите за мнозинство.

"Ще изчакаме окончателните резултати, за да видим на кого принадлежи този решаващ мандат", каза Джуканович и заяви, че ДПС безусловно ще приеме изборните резултати.

Опозиционните изборни блокове "За бъдещето на Черна гора", "Мирът е нашата нация" и "Черно на бяло" имат намерение да създадат коалиционно правителство от експерти, което да изпрати в оставка несменяемия лидер на страната Мило Джуканович, заяви Здравко Кривокапич, който е професорът по информатика в университета в Подгорица.

"Ние, разбира се, сме готови да влезем в коалиция с господин Алекса Бечич (лидер на "Мирът е нашата нация") и с Дритан Абадович (лидер на "Черно на бяло"), това е естествена колиция. Най-добро решение за Черна гора е експертно правителство", каза Кривокапич.

Той отхвърли възможността за сътрудничество с президента Джуканович, който според него не е президент на всички граждани на Черна гора, и изрази надежда Джуканович да подаде оставка.

Просръбско правителство може да сближи Черна гора със Сърбия и Русия, но не се очаква да изведе страната от НАТО или да се откаже от кандидатурата за членство в ЕС, коментира Ройтерс.

mediapool.bg