Кламер БГ - Новини: Изборите 2 в 1 ще струват близо 124 млн. лв. без парите за нови машини

Изборите 2 в 1 ще струват близо 124 млн. лв. без парите за нови машини

България

|
Пон, 20 Септ 2021г. 13:35ч.
Изборите 2 в 1 ще струват близо 124 млн. лв. без парите за нови машини

Изборите 2 в 1 ще струват близо 124 млн. лв. без парите за нови машини

Изборите за президент и вицепрезидент на страната ни, както и за народни представители, които ще бъдат на 14 ноември 2021 г., ще струват 123,8 млн. лева. съобщиха от пресслужбата на кабинета в понеделник.

Със свое постановление служебното правителство е одобрило план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите, като общите разходи са разпределени за евентуални два тура на изборите за президент и вицепрезидент.

Съгласно Изборния кодекс разходите по подготовката и произвеждането на изборите са за сметка на държавния бюджет, по приета от Министерския съвет план-сметка, съгласувана с Централната избирателна комисия (ЦИК). План-сметката за изборите се приема не по-късно от 55 дни преди изборния ден.

При необходимост, след сключване на договор за доставка на допълнителни специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталиран приложен и системен софтуер, ще бъдат осигурени необходимите допълнителни разходи за целта по бюджета на ЦИК. От комисията вече обявиха, че искат да купят допълнителни 1600 машини. От фирма "Сиела Норма", която осигурява машините за гласуване, вече обявиха, че могат да доставят дори над 2000 нови устройства. Като една машина ще струва около 6000 лева.

При вземане на решение от страна на ЦИК за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, правителството има готовност да осигури необходимите за целта допълнителни средства.

Правителственото постановление е прието неприсъствено.

mediapool.bg