Кламер БГ - Новини: Идеята за "заместващи" изтребители катастрофира

Идеята за "заместващи" изтребители катастрофира

България

|
Вт, 21 Фев 2023г. 13:11ч.
Идеята за "заместващи" изтребители катастрофира

МиГ 29, сн. БГНЕС

Амбицията на военното министерство да придобие т.нар. "заместващи" изтребители, които да бъдат използвани в периода след приземяването на съветските самолети МиГ 29 и пристигането на новoзакупените F-16, върви към провал. Засега е получена само една оферта, която е незадоволителна, потвърди военният министър Димитър Стоянов пред бТВ.

Става въпрос за предложение за придобиването на нови изтребители, а не на втора ръка, каквото е българското желание.

"Има една оферта за заместващ изтребител, която ни е представена, но няма смисъл да я коментирам, защото не е приемлива", каза Стоянов.

МО поиска информация от САЩ и Израел за F-16 втора ръка, от Франция за "Мираж - 2000-5" втора ръка и от Швеция за "Грипен" (Gripen).

Стоянов не посочи за какви изтребители МО е получило оферта, но от началото на процедурата реален интерес проявява само Швеция.

По-рано той постави за краен срок за получаване на офертата 15 февруари, но сега каза, че продължава да се надява и на друго предложение.

Остават МиГ-овете

Очакванията са MиГ-овете да бъдат приземени в края на тази година, тъй като поддръжката им стана на практика невъзможна след руската военна агресия срещу Украйна.

България се надяваше да получи двигатели от Полша, но в крайна сметка се очаква само един двигател по тази линия.

В същото време първите F-16 се очаква да пристигнат 2025 година.

Стоянов съобщи, че амбицията е да се удължи експлоатацията на МиГ-овете.

Продължават да се водят разговори с Полша, както и с други държави, включително с азиатска страна.

Идеята за заместващи изтребители

Служебното правителство има за цел да намери "заместващи" изтребители, които да бъдат плащани разсрочено за 10-15 години.

Според разчетите на МО те биха излезли 100-120 млн. лева годишно и не биха били проблем за бюджета на МО.

Паралелно обаче България ще изплаща и втория транш от 8 машини F-16, които реши да закупи от САЩ в края на миналата година.

Кой ще пази въздушното ни пространство

България закупи от САЩ и "Локхийд Мартин" общо 16 изтребители F-16 Block 70, но те ще бъдат доставени едва след 2025 година, а после ще трябват и около две години за усвояването им.

Така се очертава луфт от около няколко години, в които страната ни няма да има необходимите способности да изпълнява сама задълженията си по линия на мисията "Еър полийсинг".

Ако не се намери друг вариант, България ще бъде подпомогната от съюзниците в НАТО.

mediapool.bg