Кламер БГ - Новини: Иван Кръстев: Недоверието във време на война може да провали държавата

Иван Кръстев: Недоверието във време на война може да провали държавата

Анализи и Коментари

|
Вт, 15 Март 2022г. 14:31ч.
Иван Кръстев: Недоверието във време на война може да провали държавата

Иван Кръстев, Снимка: Архив

"Големият проблем на страна като България е, че има високи нива на недоверие. И хората имат причина да имат голямо недоверие към много неща - към това, което им казва правителството, към това, което им казват медиите. Това недоверие обаче във време на война се превръща във военен фактор, то може да бъде инструментализирано."

Това заяви във вторник световно известният български политолог Иван Кръстев по време на Годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал". Думите на изследователя бяха в контекста на проблема с дезинформацията и удивителната разнопосочност във възприятията на българите към войната в Украйна. Немалко хора у нас смятат, че украинците "заслужават" това, което им се случва, а други не вярват, че ракетите, които удрят жилищни сгради и болници в Киев, са руски.

"Ако хората на никого не са готови да вярват в тази ситуация, те започват да се държат панически, защото нямаш на какво да стъпиш", каза политологът. Едно от нещата, направили му силно впечатление по отношение на Украйна – държава с високи нива на корупцията, на недоверие, сблъсъци сред политическия елит, е мигновената мобилизация. Само месец преди войната имаше тежък сблъсък между президента Володимир Зеленски и един от най-богатите хора в страната – Ринат Ахметов, но в момента, в който войната започна, те намериха сили да стоят заедно, посочи Кръстев.

По думите му именно тази идея за вътрешна сила, за това, че разбираш за какво става дума, различава държавите, които успяват, и тези, които се провалят, смята Иван Кръстев.

С войната в Украйна се променя не само някаква част от света, целият свят се променя. Тази война не само разруши украински градове, тя напълно разруши отношенията между руснаци и украинци, посочи Кръстев. По думите му преди десет години Украйна е страната, която има най-позитивно отношение към Русия и в която има най-положително отношение към руския президент, а в момента е налице съвсем различна реалност.

По отношение на темата за неутралитет в конфликта Иван Кръстев каза, че "идеята, че можеш да излезеш от историята и да се разхождаш като на селска гара", му се вижда илюзия, която може да поддържаме в разговорите помежду си, но тя не съществува в този свят.

Страни като Швейцария и Сингапур се включват във финансовите санкции срещу Русия. Германците в рамките на 48 часа взеха три решения, които са против всичко, за което бяха стояли преди това. Едното е обявената изключително висока инвестиция във въоръжаване – 100 млрд. евро. Това е страна, която до този момент няма един дрон, тъй като мислеше, че дронът е етически проблемно оръжие, подчерта Кръстев.

"Погледнете Швеция, Финландия. Това не са неутрални страни. Те в момента дават оръжие на Украйна по начин, който никой не би предположил в рамките на пет дни преди това, че това е възможно. За Източна Европа се говореше, че не харесва мигранти, че това са затворени страни. А Полша сега има 1.5 милиона мигранти. Това е най-големият миграционен поток след края на Втората световна война", каза още политологът.

Според Иван Кръстев войната в Украйна е разбира усещането, че ако имаш развити търговски отношения с някого, това прави войната невъзможна.

"Изведнъж се оказва, че когато търгуваш с някого и се надяваш, че вашата взаимозависимост ви прави по-сигурни, в момент на конфликт осъзнаваш, че вашата взаимозависимост е твоята уязвимост", каза Кръстев.

"Икономическите санкции срещу Русия няма да бъдат свалени, докато Путин е президент. Икономическата война ще продължи", прогнозира политологът. Той предрече също огромни вълни на политическа нестабилност в Близкия Изток и в Северна Африка заради спирането на износа на зърно от Русия и Украйна за тези региони.

Според Иван Кръстев двете кризи – пандемията и войната в Украйна, имат нещо общо - тенденции, които са съществували преди, но бяха ускорени. "Не, че светът вървеше в обратна посока, просто вървеше в някаква посока, но с пътнически влак. Изведнъж всички ни качиха на бързия влак. Напрежение - геополитическо, икономическо, в технологичния сектор, всичко това го имаше и преди, но всичко изведнъж започна да се случва в рамките на седмици", отбеляза Кръстев, и добави, че най-трудно като общество е да си дадем сметка колко бърза е промяната.

mediapool.bg