Кламер БГ - Новини: Иван Гешев: Подсъдимите по делото "КТБ" чакат смяна на политическата обстановка

Иван Гешев: Подсъдимите по делото "КТБ" чакат смяна на политическата обстановка

България

|
Вт, 05 Фев 2019г. 14:13ч.
Иван Гешев: Подсъдимите по делото "КТБ" чакат смяна на политическата обстановка

Българската прокуратура не се страхува от процеса за КТБ по същество, но защитата на подсъдимите иска да забави процеса, разчитайки на някакво "случайно събитие" като "смяна на политическата обстановка или на длъжностни лица". До такъв извод е стигнал зам.-главният прокурор Иван Гешев, който лично се яви на съдебното заседание във вторник по мегаделото за източване на 2.7 млрд. лв. от КТБ.

На същото заседание спецсъдът спря четенето на обвинителния акт по делото, което започна през пролетта на миналата година. В продължение на близо година представителите на обвинението четоха петте хиляди страници диспозитив на обвинителния акт. Последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс дадоха възможност това четене да спре и процесът да започне по същество.

Във вторник председателят на съдебния състав Вержиния Петрова направи кратък доклад. Тя изчете само имената на 18-те подсъдими и обвиненията, които са им повдигнати. След това веднага даде възможност на прокуратурата да направи свое изложение. Иван Гешев бе доволен от развиетието в съдебната зала.

"Четенето на обвинителния акт, което беше стара редакция в НПК, не съществува в нито една страна в Европейския съюз. Никъде това, което беше до момента, което започна като комедия и беше на път да стан фарс - да се четат хиляди страници, не може да се случи. И точно заради това българските граждани имат това чувство за несправедливост, че нещо не се случва", коментира прокурор Гешев пред репортери в почивката на заседанието.

"Българската прокуратура не се страхува от процеса за КТБ по същество, не се притесняваме от доказателствата, които сме събрали в досъдебната фаза, не се страхуваме от експертизите, от работата си. Ако това беше така, ако имаше някакви проблеми, защитата и подсъдимите щяха да искат спешно процесът да тръгне. Те правят всичко възможно процесът да се забави доста във времето", каза прокурор Гешев.

"Вероятно разчитат да се реши с някакви извънправни способи, като смяна на политическата обстановка, смяна на длъжностни лица - нещо да се промени. "Удавник за сламка се хваща". Чакат нещо да се промени, защото по това дело нямат шанс на база на събраните доказателства Чакат някакво случайно събитие", допълни зам.-главният прокурор.

В отговор на въпрос той каза, че прокуратурата не се притеснява, че бившият собственик на КТБ Цветан Василев, който е основният обвиняем, все още е извън страната: "Защо да ни притеснява, има задочна процедура. Надявам се до приключване на процеса на първа инстанция и в Сърбия да е приключила екстрадиционната процедурата".

По повод забавянето на тази процедура той коментира: "Не знам какви са проблемите, но не са юридически", очевидно намеквайки, че става дума за политика или друго "случайно събитие".

*Очаквайте подробности

mediapool.bg