Кламер БГ - Новини: Ивайло Дичев: Бъдещото правителство трябва да измие петното от челото на България

Ивайло Дичев: Бъдещото правителство трябва да измие петното от челото на България

България

|
Четв, 24 Юни 2021г. 18:12ч.
Ивайло Дичев: Бъдещото правителство трябва да измие петното от челото на България

Ивайло Дичев: Бъдещото правителство трябва да измие петното от челото на България

Според културолога проф. Ивайло Дичев най-важната задача на бъдещото правителство след изборите ще е "да измие петното от челото на България".

"В момента сме в много тежко международно положение. Много сме опозорени като държава. След историята "Магнитски", която показа на света, че сме освен бедни, но и крадливи, след резолюцията на Европейския парламент за върховенството на правото,ние сме в ъгъла. Добавям към това глупавата ни позиция по въпрос с Македония – никой не може да разбере какво точно искаме и какво правим. Добавяме към това и липсата ни на солидарност по различни теми. Международната ни позиция е доста слаба. Трябва да намерим начин да възстановим доброто си име. Народът ни е талантлив, има възможности, с които да застане на международната сцена. Бъдещото правителство трябва да мисли за това", коментира той пред БНР.

Според него голямата въпросителна е дали партиите на промяната ще успеят да се споразумеят да съставят правителство:

"Въпросът е да не тръгваме с голяма кошница с очаквания за след изборите, защото т.нар. "партии на промяната" не си говорят много помежду си".

"Аз не знам дали партията на Слави Трифонов е в истински комуникации с да кажем "Демократична България", макар че са на едната страна на барикадата. Не чувам между тях договорки, общи позиции", добави той.

Ивайло Дичев е на мнение, че промяната в страната ни няма да е лесна, защото хората не виждат нещо фатално и всеки гледа себе си.

Очакване за по-честни избори

"Изборите на 11-и юли ще бъдат по-честни. Основният проблем е да не стане така, че ГЕРБ да ги оспори. Те започнаха да се подготвят за това. Видяхме докъде стигнаха в САЩ в момента, в който Тръмп отказа да признае изборите – стигна се до нахлуване в Капитолия", каза Дичев.

По думите му чисто технически всеки избор може да има проблеми, но изборите са честни, когато се приемат за честни. "Демокрацията функционира така – хората приемат, че това е легитимното правителство", добави той.

"Машинното гласуване е решение, макар и временно"

Според него темата за евентуален проблем с гласуването с машини се преекспонира:

"Аз съм виждал как се гласува с машини в Америка. Абсолютно никакъв проблем не виждам в това. Освен това смият аз гласувах с машина. Българите не са чак толкова тъпи, че да не могат да се справят с един екран и да се справят. Освен това се правят различни тренировки, има и хора в комисиите, които могат да помогнат".

По думите му по-скоро самият факт, че се е стигнало до машините, заслужава анализ:

"Това значи – въведохме машините, защото не вярваме на изборите. Малко както в Бразилия, в страни от третия свят, мислим, че при всяко положение тези комисии фалшифицират, не броят както трябва и т.н. Това е лошото. Но мисля, че в момента машините са решение, макар и временно".

mediapool.bg