Кламер БГ - Новини: Коалиционното споразумение е подписано. Радев връчва мандата в събота

Коалиционното споразумение е подписано. Радев връчва мандата в събота

България

|
Пет, 10 Дек 2021г. 23:29ч.
Коалиционното споразумение е подписано. Радев връчва мандата в събота

Кирил Петков и Асен Василев с подписаното коалиционно споразумение. Снимка: БНР

Президентът Румен Радев ще връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната" (ПП) в събота в 10 ч., съобщиха официално от прессекретариата на държавния глава.

Съобщението дойде, след като и БСП одобри бъдещото коалиционно споразумение. Вече всички формации са подписали документа.

Очаква се в събота кандидатът за премиер Кирил Петков веднага да върне мандата като изпълнен. След това в сградата на Народното събрание официално ще бъдат представени съставът и структурата на правителството. Това ще стане в 13 ч.

Депутатите от ПП, БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ) вече събраха подписи за свикване на извънредно заседание в понеделник, на което депутатите да гласуват редовния кабинет. Свикването на заседанието обаче все още не е официално обявено.

ПП, БСП, ИТН и ДБ не са положили подписите си под споразумението на обща среща, а поотделно. Това е станало в отсъствието на представители на медии. От разпространени от пресцентъра на ПП снимки се вижда, че на подписването са били лидерите на отделните партии, освен този на ИТН - Слави Трифонов."Той го подписа при него си, но неговите съпартийци реално бяха тук и направихме общата ни снимка", каза Петков пред БНР.

По думите на Петков коалиционното споразумение е 140 страници. "И реално ще даде възможността тази коалиция да бъде здрава и да работи за дълго време, защото не са общи приказки и има детайлни политики, има детайлни очаквания и всеки един министър на това правителство ще трябва да се справя с тези задачи", добави той.

Очаква се документът да бъде публикуван официално от формацията на Кирил Петков и Асен Василев по-късно в петък, след като Националният съвет на БСП вече прие споразумението и кандидатите си за министри.

Изненадващо за земеделски министър в последния момент беше предложен депутатът от Шумен Иван Иванов. Около името му се заформи скандал през 2013 година, когато по времето на кабинета "Орешарски" беше зам.-министър на МВР само за няколко часа заради информация, че през 90-те години е работил за силовата групировка СИК. Самият той отрича тази информация, а от БСП сега са уверили бъдещите си партньори, че това са "медийни спекулации".

"Кой какви истории има в миналото, това, което ние разбрахме за този конкретен случай е, че това е било, когато е бил студент и е работил, доколкото разбрах за няколко месеца в един офис за издаване на застраховки. Но това няма значение, всеки коалиционен партньор носи отговорността за отбора, който той предлага. Тези хора стават един общ отбор – отбора на България. И ние ще изискваме резултатите, които всички заедно сме се съгласили, че трябва да постигнем", каза Петков в петък вечерта по повод издигнатия от БСП за земеделски министър Иван Иванов.

Споразумението предвижда да има петима вицепрмиери. БСП, ИТН и ДБ ще имат по един, а ПП двама - Калина Константинова, която ще е заместник министър-председател на ефективното управление, както и Асен Василев, който ще е вице по еврофондовете и министър на финансите. Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова е предложена за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, бившият депутат от "Реформаторския блок" Гроздан Караджов ще е вицепремиер и министър на регионалното развитие от квотата на ИТН, а вицето на ДБ ще бъде Борислав Сандов от "Зелено движение", който ще е и министър на екологията.

Във финалния вариант на споразумението няма размествания в разпределението на министерствата между партиите. При ПП отиват министерствата на финансите, образованието, здравеопазването, вътрешните работи, отбраната, транспорта, културата, както и новото министерство на растежа и иновациите. БСП ще има четири министерства - на труда, на земеделието, на туризма и на икономиката и индустрията. ИТН също ще има четирима министри - на енергетиката, на външните работи, на регионалното развитие и на спорта. ДБ получава три министерства - на екологията, на правосъдието и на електронното управление.

Очаква се разпределението и имената да са следните:

Министър-председател – ПП (Кирил Петков)

Вицепремиер и министър на финансите – ПП (Асен Василев)

Вицепремиер по ефективното управление – ПП (Калина Константинова)

Вицепремиер и министър по икономиката и индустрията – БСП ( Корнелия Нинова)

Вицепремиер и министър на регионалното развитие – ИТН (Гроздан Караджов)

Вицепремиер и министър на околната среда и водите – ДБ (Борислав Сандов)

Министър на образованието – ПП ( Николай Денков)

Министър на здравеопазването – ПП (Асена Сербезова)

Министър на вътрешните работи – ПП (Бойко Рашков)

Министър на отбраната – ПП (Стефан Янев)

Министър на транспорта – ПП (Николай Събев)

Министър на растежа и иновациите – ПП (Даниел Лорер)

Министър на културата – ПП (Тодор Мечкарски)

Министър на труда и социалната политика- БСП (Георги Гьоков)

Министър на земеделието – БСП (Иван Иванов)

Министър на туризма – БСП (Христо Проданов)

Министър на външните работи – ИТН ( Теодора Генчовска)

Министър на енергетиката – ИТН (Александър Николов)

Министър на спорта – ИТН (Радостин Василев)

Министър на правосъдието – ДБ (Надежда Йорданова)

Министър на електронното управление – ДБ (Божидар Божанов)

Какво предвижда споразумението?

Във финалния проект на коалиционното споразумение е предвидено всеки министър сам да определя заместниците си. Все пак обаче е предвидена възможност за взаимен контрол между отделните партии - всяка от формациите ще има съветници във всяко министерство. Първоначалният проект на споразумение предвиждаше на такъв контрол да имат право само мандатоносителите от ПП.

Предвижда се сериозно разместване на агенции и дирекции.

Конкретните секторни политики на бъдещия кабинет са разписани в 18 отделни приложения. Те съвпадат с теми, по които се водеха и излъчваните на живо разговори между ПП, БСП, ИТН и ДБ. Има и 19-то приложение, в което е записана законодателната програма на коалицията.

Проектът на коалиционно споразумение предвижда към бъдещото управление да бъдат съставени и 18 експертни съвета, в които всяка от четирите формации да има представители.

Самото споразумение предвижда и преамбюл, в който е записано, че коалиционните партньори ще целят България да е свободна, силна и просперираща, както и да бъде "държава, която задава модела за успешна борба с корупцията".

Рокада в последния момент – Гърдев отпада, Генчовска ще е външен министър на ИТН

Бившият експерт от президентството Теодора Генчовска е номинацията на "Има такъв народ" за министър на външните работи в бъдещия коалиционен кабинет. Тя заменя предишното предложение на партията за поста - Димитър Гърдев, който бе уличен в подправяне на фактите за своето кариерно развитие.

Теодора Генчовска беше предложена за министър на отбраната в двата нереализирани проектокабинета на ИТН, а преди това бе главен експерт към администрацията на президента Румен Радев.

В началото на седмицата се разбра, че Гърдев е споделил невярна информация за позициите, които е заемал като служител на Европейския парламент. В официалното си CV Гърдев твърди, че е бил "съветник в комисиите AFET и SEDE”. Тази информация е публикувана на сайта на "Има такъв народ“.

Работата на Гърдев в Европейския парламент обаче е била като асистент на българския евродепутат Елена Йончева в нейния офис в София и той никога не е работил в помещенията на ЕП, съобщи Euractiv.

Елена Йончева потвърди, че Гърдев е бил неин асистент в офиса в София в периода 2019-2020 г., но добави, че твърдението му, че е бил "съветник в комисиите AFET и SEDE" е лъжа.

По информация на Mediapool от офиса на Йончева в София Димитър Гърдев е работил там в периода юли 2019 - февруари 2021 г. на трудов договор като местен асистент. Съгласно правилата на Европейския парламент, местните асистенти подпомагат съответния евродепутат при изпълнението на парламентарните му функции в държавата, от която е избран - България.

Останалите номинации на ИТН са Гроздан Караджов за вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство, Александър Николов за министър на енергетиката и Радостин Василев за министър на младежта и спорта.

mediapool.bg