Кламер БГ - Новини: ИТН внесе отмяна на спорната атестация в университетите на министър Денков

ИТН внесе отмяна на спорната атестация в университетите на министър Денков

България

|
Четв, 19 Май 2022г. 14:33ч.
ИТН внесе отмяна на спорната атестация в университетите на министър Денков

Тошко Йорданов от ИТН

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" е внесла промяна в закона за държавния бюджет, с която предлага отпадане на методиката за атестация на университетските преподаватели на министъра на образованието акад. Николай Денков. Тя предизвика силен отпор в академичните среди, защото поставя прекалено високи изисквания за част от направленията и се налага силово, без подходящата комуникация.

По предложение на депутати в Бюджет 2022 залегнаха допълнителни 20 млн. лв. за увеличаване на заплатите на университетските преподаватели през годината. Сумата обаче все още не е стигнала до държавните вузове, защото отпускането й бе поставено под условие, че "критериите и показателите в правилниците за атестиране на академичния състав се приведат в съответствие с методика, определена с акт на Министерския съвет".

В същото време Законът за висшето образование дава право на висшите училища сами да определят показателите и критериите, като се съобразяват със заложен в закона минимум. Според академичната общност е крайно неприемливо държавата да налага нова методика на атестация с правителствен акт.

Предложената от министър Николай Денков методика среща силен отпор в голяма част от академичната общност, защото критериите за оценка на преподавателите, особено в социалните и хуманитарните направления, са силно завишени и неизпълними за голяма част от академичния състав. Университетите се страхуват, че целта на МОН е новата методика да залегне като постоянно изискване, а не само като временно условие за разпределението на 20-те милиона лева в Бюджет 2022. Споровете по този въпрос бяха и сред основните причини на неизбирането за втори мандат на досегашния председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков, който принципно подкрепя реформата.

Проблемът е, че част от академичната общност не желае да признае, че действително изостава от световните стандарти по отношение на публикуването в международни издания заради системни проблеми. Грешката на министър Денков пък бе не толкова в самата идея за завишаване на критериите към академичния състав, колкото в лошата реализация и комуникация на предложението, а също и силовото му и експресно налагане, без време за адаптация и изграждане на капацитет за изпълнение на изискванията.

Ако бъде прието предложението на ИТН, новата методика на Денков на практика ще отпадне освен ако не бъде внесена наново като промяна в Закона за висшето образование.

Бившият министър на образованието Красимир Вълчев от ГЕРБ коментира пред Mediapool, че той лично ще подкрепи текста на ИТН, защото методиката за атестация, макар и да е стъпка в правилната посока, изисква по-широко обществено обсъждане и трябва да бъде внесена в Закона за висшето образование, а не през промени в последния момент в бюджетния закон. Освен това според Вълчев 20-те милиона са крайно необходими на университетите, макар и недостатъчни за ефективно реализиране на политиката на адекватно увеличение на минималните основни възнаграждения за академичните длъжности.

В мотивите си депутатите на Слави Трифонов изрично аргументират, че имат право да внесат промени в закона за държавния бюджет, независимо че според чл. 87 от конституцията "законът за държавния бюджет се изготвя и внася от Министерския съвет". Според ИТН внесената промяна не засяга нито приходите, нито разходите, нито бюджетното салдо.

mediapool.bg