Кламер БГ - Новини: ИТ-експерти настояват държавата да си отвори програмните кодове

ИТ-експерти настояват държавата да си отвори програмните кодове

България

|
Пет, 16 Авг 2019г. 18:31ч.
ИТ-експерти настояват държавата да си отвори програмните кодове

Над 800 експерти в бранша на компютърните и информационните технологии са подписали петиция, с която настояват да бъде отворени програмните кодове на всички софтуерни системи на българските държавни институции. Повод за настояването им стана пробивът на информационния масив на Националната агенция за приходите (НАП), при който изтекоха данните на над 4 млн. българи.

В петицията се казва, че ако бъде отворен програмният код на софтуерните системи, експертите от бранша ще могат да допринесат за подобряване качеството на използвания от държавата софтуер. Това би се отразило положително и върху сигурността на продуктите.

"Мнозина от нас са готови да помогнат на доброволни начала, водени единствено от патриотични подбуди. Отворете кода: за да можем да гарантираме сигурността му, за да можем да контролираме качеството му, за да можем да го подобрим. Защото думите "честност" и "прозрачност" не са празни приказки", се казва в петицията.

Авторите на този призив подчертават, че вече много държави по света отварят кода на публичните си институции – Великобритания, Германия, Израел, Естония и други.

В текста към петицията се посочват, че по данни на Българската стопанска камара държавата е изсипала над 2 милиарда лева за въвеждане на електронното управление.

"Искаме да знаем къде са отишли парите ни", настояват подписалите петицията.

През 2016 година бяха приети промени в Закона за електронно управление, според които всички програми и приложения, написани по силата на обществена поръчка, трябва с лиценз тип "отворен код" ("Open Source"). Това обаче не се отнася за вече създаден и поръчан код и важи само за поръчките от 2016 година насам.

mediapool.bg