Кламер БГ - Новини: И горната камара на руския парламент одобри отказа от забрана на ядрените опити

И горната камара на руския парламент одобри отказа от забрана на ядрените опити

Свят

|
Ср, 25 Окт 2023г. 14:00ч.
И горната камара на руския парламент одобри отказа от забрана на ядрените опити

И горната камара на руския парламент одобри отказа от забрана на ядрените опити

Съветът на Федерацията - горната камара на руския парламент - одобри днес закона, с който се оттегля ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО), предаде Ройтерс.

Това е последният етап, преди президентът Владимир Путин да подпише закона. В подкрепа на закона гласуваха всичките 156 сенатори, присъствали на заседанието. Преди това законът мина на три четения в долната камара на парламента - Държавната дума.

В прилежащите към закона документи се отбелязва, че той е изготвен с цел възстановяване на равнопоставеността в задълженията в областта на контрола върху ядреното въоръжаване, посочва ТАСС. Направена е и промяна в името на закона - премахната е думата "ратификация".

ТАСС припомня, че Русия е подписала ДВЗЯО на 24 септември 1996 г. в Ню Йорк и го ратифицирала на 27 май 2000 г. Многостранното споразумение трябваше да бъде основен инструмент, в съгласие с международното право, за прекратяването на каквито и да е ядрени опити. Досега обаче договорът така и не е влязъл в сила, тъй като не са го ратифицирали осем от подписалите го 44 страни, разполагащи с ядрени оръжия или с евентуални възможности за тяхното създаване, отбелязва руската осведомителна агенция.

"Неизпълнението от страна на САЩ, Китай, Египет, Израел, Иран, Индия, КНДР и Пакистан на вътрешнодържавните процедури, необходими за влизането на договора в сила, демонстрират липсата на готовност да се поеме целият обем от задължения, произтичащи от споразумението, и принуждава Руската федерация да предприеме съответните мерки, насочени към стабилизирането на баланса относно договорните задължения", гласи становището на депутатите, цитирано от ТАСС.

В документите се подчертава, че законът позволява на Русия да оттегли ратификацията, като в същото време "остава страна по договора с всички произтичащи от това права и задължения". Президентът Путин беше казал, че оттеглянето на руската ратификация на ДВЗЯО е "огледален отговор" на позицията на САЩ, които са подписали, но така и не са ратифицирали документа.

mediapool.bg