Кламер БГ - Новини: И Сърбия въвежда Covid сертификати

И Сърбия въвежда Covid сертификати

Коронавирус

|
Ср, 20 Окт 2021г. 17:40ч.
И Сърбия въвежда Covid сертификати

Сн. БГНЕС

Covid сертификати ще бъдат въведени в Сърбия от 23 октомври. Премиерката Ана Бърнабич каза, че епидемиологичната обстановка е катастрофална и че тя дълго време е мислила какво да прави като премиер и просто не разбира защо мерките не се спазват.

Тя допълни, че ваксинацията е изключително слаба и обяви последното решение на Кризисния щаб.

"От събота, 23 октомври, в 22:00 часа, ще бъдат въведени Covid сертификати, които ще важат за всички затворени помещения на заведенията - барове, кафенета, клубове, ресторанти", каза Бърнабич и добави, че всички проверки ще бъдат строго контролирани не само на пропуските, но и на спазването на всички съществуващи мерки в магазините, търговските центрове и подобни съоръжения.

Тя обясни, че въвежданите пропуски включват не само доказателство за ваксинация, но и PCR тест, не по-стар от 72 часа, антигенен тест, не по-стар от 48 часа и потвърждение за прекаран коронавирус, не по-старо от седем месеца.

Втората доза от ваксината не трябва да е приложена преди повече от 210 дни или седем месеца.

"Чужденците се нуждаят от цифров ЕС сертификат или сертификат от държавата, с която Сърбия е подписала споразумение за признаване на сертификата. Надяваме се, че това ще ускори ваксинацията. Това е единственият начин да победим коронавируса", каза Бърнабич, цитирана от БНР.

Според нея сертификатът може да бъде показан на хартиен носител или в цифров формат чрез мобилен телефон.

mediapool.bg