Кламер БГ - Новини: И София е в грипна епидемия от понеделник

И София е в грипна епидемия от понеделник

България

|
Пет, 25 Ян 2019г. 16:24ч.
И София е в грипна епидемия от понеделник

От понеделник в грипна епидемия е и София-град, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

Преустановяват се учебните занятия от 28 януари до 4 февруари включително.

Това означава, че децата ще се върнат в клас на 6 февруари, когато започва вторият срок, защото 5 февруари е почивен между двата срока.

Детските градини в София остават отворени, при засилен контрол за здравословното състояние на децата, които се водят на градина, обяви в профила си във Фейсбук кметът Йорданка фандъкова. тя прояви и чувство за хумор по повод хилядите съобщения, които получила от ученици с "молби, заплахи, искания, петиции и т.н. за грипна ваканция".

"Знам, че "целият Млечен път е във ваканция, само София-град – не е", но грипна ваканция се обявява при определени показатели, които се следят ежедневно от здравната инспекция. Съжалявам за теста по химия в сряда, но от тестове и контролни човек в крайна сметка не може да избяга. Пазете се и се обличайте топло", написа Фандъкова.

Към днешна дата епидемия е обявена на територията на областите София-град, София-област, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Разград, Кърджали, Пазарджик, Смолян, Хасково, Шумен, Сливен, Ямбол, Шумен, Видин, Добрич и на територията на община Луковит.

От петък грипна епидемия е обявена в Разград, а от утре - 26 януари в Плевен и Русе.

В Разград е издадено предписание за временно преустановяване на учебните занятия в училищата в областта за периода от 28 до 30 януари. Учебните занятия в Плевен се преустановяват за периода 28 януари - 4 февруари включително. В Русе учебните занятия се преустановяват за периода от 28 януари до 4 февруари включително.

От понеделник грипна епидемия е обявена и за областите Благоевград и Кюстендил. За двете области се препоръчва ваканция от 28 януари до 1 февруари включително.

До второ нареждане в областите с обявена грипна епидемия се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

Заради запазващото се епидемично ниво на заболеваемост РЗИ – Пазарджик реши обявената грипна епидемия на територията на област Пазарджик да остане в сила и ваканцията на учениците да се удължи до 29 януари включително.

По същата причина в Пловдив продължават въведените противоепидемични мерки, включително преустановяване на учебните занятия до 1 февруари.За града обаче е възможно ваканцията да приключи на 6 февруари, тъй като кметът Иван Тотев обяви, че по негова заповед неучебен ще е и 4 февруари, понеделник. Идеята беше удължаване на междусрочната ваканция, която е на 5 февруари.

От утре, 26 януари, РЗИ – Силистра отменя грипната епидемия на територията на областта

Възстановяват се детските и женските консултации, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

В Перник, където преди ден грипната епидемия беше отменена, заради намаляващия брой болни, беше съобщено за смъртен случай на 69-годишен мъж. Той е починал от усложнения от грип в МБАЛ "Рахила Ангелова“ в Перник на 16 януари, но днес е било потвърдено с направените допълнителни тестове, че причината е грип.

mediapool.bg