Кламер БГ - Новини: И Америка отбеляза 70-ата годишнина от капитулацията на Япония

И Америка отбеляза 70-ата годишнина от капитулацията на Япония

Свят

|
Четв, 03 Септ 2015г. 17:19ч.
И Америка отбеляза 70-ата годишнина от капитулацията на Япония

Американски официални лица и ветерани отбелязаха 70-ата годишнина от победата над Япония през Втората световна война на борда на историческия кораб "Мисури", предаде Асошиейтед прес.

На 2 септември 1945 г., на борда именно на този плавателен съд от военноморския флот на САЩ, японският министър на външните работи Мамору Шигемицу и генерал Йошиджиро Умедзу подписват официално капитулацията на страната. От американска страна слагат своите подписи генерал Дъглас Макартър, командващ бойните действия срещу Япония, и началникът на Тихоокеанския флот на Съединените щати адмирал Честър Нимиц. По това време "Мисури" е хвърлил котва в Токийския залив.

Корабът, който вече е изваден от състава на ВМС на САЩ, сега е музей и е пазен в Пърл Харбър, на Хавайските острови. Той е оставен на котва близо до мястото, където потъва американският военен кораб "Аризона" при изненадващата японска атака в Пърл Харбър на 7 декември 1941 г., която на практика вкарва Съединените щати във Втората световна война.

"Целта не е била отмъщение. Както днешната церемония, това е било признание, че споделените загуби от Втората световна война надхвърлят значително непосредствените печалби навремето", заяви адмирал Скот Суифт, командващ Тихоокеанския флот на САЩ, пред неколкостотинте официални лица и ветерани, събрали се на борда на "Мисури".

Сред присъстващите бе и Рей Морс, преди 70 години 18-годишен матрос от екипажа на историческия кораб. "Не бих пропуснал събирането за нищо на света. Винаги се надявам да видя някои от момчетата", каза ветеранът, родом от Западна Вирджиния.

mediapool.bg