Кламер БГ - Новини: Зико ще се кандидатира за президент на ФИФА

Зико ще се кандидатира за президент на ФИФА

Спорт

|
Четв, 11 Юни 2015г. 13:47ч.
Зико ще се кандидатира за президент на ФИФА

Легендата на бразилския футбол Зико ще се кандидатира за президент на ФИФА. Той заяви, че е огорчен от кризата, свързана с обвиненията в корупция към световната футболна организация. Поради това 52-годишният бивш играч от националния отбор на Бразилия чувствал за свой дълг да издигне кандидатурата си за шеф на ФИФА.

Дългогодишният президент на световната футболна централа Сеп Блатер съобщи, че се оттегля от поста, само четири дни след като бе преизбран за нов петгодишен мандат, независимо от започналото корупционна разследване и шумния скандал.

Очаква се изборът на нов президент на ФИФА да се проведе през декември.

"Печално е да се наблюдава това, което се случва днес във футбола – заради корупцията... тежката работа на много добри хора отиде на вятъра. Аз считам за свой дълг да използвам своите опит и знания, за да се опитам да се преборя за поста президент на ФИФА", заяви Артур Антунес Коимбра-Зико на пресконференция в Рио де Жанейро.

Зико е бил играч и треньор в много държави, но има малко административен опит и според наблюдатели шансовете му за висшия пост на ФИФА са минимални.

Той е смятан за един от най-добрите играчи в историята на бразилския футбол. Участвал е в три световни първенства – през 1978, 1982 и 1986 г.

Междувременно ФИФА предаде компютърни данни на швейцарските власти, които разследват даването на домакинства за световните първенства през 2018 и 2022 година съответно на Русия и на Катар.

В сряда информацията беше иззета от централата на световната футболна организация в Цюрих, като това включваше и офисите на президента Сеп Блатер.

ФИФА съобщи, че ще окаже пълно съдействие на властите.

Швейцарската полиция ще разследва целия процес на определяне на домакините на световните първенства по футбол.

Американското ФБР също така провежда разследване на корупция във ФИФА. До момента са обвинени 14 души, девет от които са сегашни или бивши служители на организацията.

Швейцарската полиция е иззела информация от офисите на генералния секретар Жером Валке и финансовия шеф на организацията Маркус Кетнер.

Криминалното разследване се съсредоточава върху злоупотребата със средства, свързани с турнирите в Русия през 2018 година и в Катар през 2022 година.

В същото време беше отложено началото на процеса за определяне на домакин за първенството през 2026 година. Валке каза в сряда, че ще бъде "глупост" да се започва процесът в подобна атмосфера.

mediapool.bg