Кламер БГ - Новини: Земетресение с магнитуд над 4 по Рихтер край Асеновград

Земетресение с магнитуд над 4 по Рихтер край Асеновград

България

|
Четв, 22 Фев 2018г. 08:46ч.
Земетресение с магнитуд над 4 по Рихтер край Асеновград

Земетресение с магнитуд от 4.7 по скалата на Рихтер бе регистрирано край Асеновград през нощта срещу четвъртък.

Според данните от сайта на Европейския сеизмологичен център трусът е усетен към 01.42 часа на 2 км североизточно от Асеновград и 18 км югоизточно от Пловдив. По-късно степента му бе ревизирана на 4.8 по Рихтер.

За щастие няма данни за пострадали и разрушения. Дълбочината на земетресението е бил на десет километра.

Според сайта на сеизмологичния център към БАН трусът е бил с магнитуд 4.6 по Рихтер. Земетресението е било последвано от над 20 вторични труса, коментира пред "Фокус" дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН Мария Филипова.

Според главния експерт в община Асеновград Димитър Атанасов вторичните трусове са били близо 30, като всичките са били с магнитуд под 3 по Рихтер. Засега никой не е потърсил помощ от общината.

"Трусът беше много кратък, но много неприятен. Няма паника в момента, ако е имало, то тя вече е поотшумяла. Хората са спокойни", коментира Анастасов, цитиран от "Фокус".

По данни на общината в Асеновгрд трусът е бил усетен силно и в близкото село Садово, но за щастие там също няма данни за пострадали хора или нанесени някакви материални щети.

mediapool.bg