Кламер БГ - Новини: Земетресение от 4.8 е регистрирано край Пловдив

Земетресение от 4.8 е регистрирано край Пловдив

България

|
Ср, 07 Юни 2023г. 17:56ч.
Земетресение от 4.8 е регистрирано край Пловдив

Земетресение от 4.8 е регистрирано край Пловдив

Земетресение с магнитуд 4.8 по Рихтер е регистрирано край Пловдив в 15.26 часа в сряда. Това сочат данните на Европейския сеизмологичен център. Според първоначалните данни епицентърът е на 17 километра източно от Пловдив и на 14 километра североизточно от Асеновград. Трусът бе усетен и в София.

Данните на Сеизмологичния център при БАН също сочат магнитуд от 4.8. Засега няма информация за пострадали хора и материални щети.

В района често се случват земетресения, а епицентърът обикновено е около селата Крумово и Садово. Според сеизмолозите това е един от най-активните сеизмични райони в страната.

"Земетресението е реализирано в сеизмогенна зона "Марица". В исторически план можем да кажем, че тази зона се характеризира със силна сеизмичност", коментира доц. Пламена Райкова от Департамента по сеизмология към БАН пред БНР.

В едно от селата близо до епицентъра на труса - Крумово, той се е усетил силно. Според кмета Румяна Самоковарева хората са се изплашили силно. Пред БНр тя обясни, че има паднали комини и тухли от няколко сгради.

И в Садово земетресението е усетено силно, но няма данни за поражения по сградите.

В Пловдив и Асеновград също към момента няма сигнали за щети.

Част от училищата спряха работа

По-късно от Министерството на образованието и науката съобщиха, че в част от училищата в област Пловдив са прекратили занятията заради труса. От утре учебният процес продължава.

"Няма данни за пострадали ученици, учители и други служители. При бърза организация децата бяха изведени на двора на училищата, а родителите и придружителите на по-малките получиха съобщения, че могат да ги отведат. Учителите изчакваха семействата, които нямаха възможност да пристигнат веднага", обясниха от МОН.

До момента в МОН има информация за пропукана стена в коридора на основно училище "Гео Милев" в Садово, за паднала мазилка в училището в асеновградското село Боянци, пукнатина на външна стена на общежитието на ПГ "Цар Иван Асен Втори" в Асеновград, счупени прозорци на физкултурен салон в село Караджово и паднали осветителни тела, неизползваем комин и пукнатини по коридори в училище в Катуница. Създадена е организация нанесените щети бързо да бъдат отстранени.

mediapool.bg