Кламер БГ - Новини: Зелените в Германия имат почти равна подкрепа с консерваторите на Меркел

Зелените в Германия имат почти равна подкрепа с консерваторите на Меркел

Европа

|
Четв, 06 Юни 2019г. 17:14ч.
Зелените в Германия имат почти равна подкрепа с консерваторите на Меркел

Зелените в Германия достигнаха рекордно високо ниво на подкрепа, нареждайки се само с един пункт зад консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, показва публикувано в четвъртък проучване, цитирано от Ройтерс.

Анкетата, проведена от социологическия институт "Форшунгсгрупе вален" за телевизия Цет Де Еф, показва, че Зелените имат подкрепа от 26 процента. Това е най-високия им резултат, откакто се правят подобни проучвания през 1991 г. Социалдемократите, които са коалиционни партньори на Меркел, са далеч назад на трето място с 13 процента.

На изборите за Европейски парламент през май Зелените се наредиха на втора позиция в Германия.

Социологическите данни са поредното потвърждение, че германският политически спектър става все по-фрагментиран, което принуждава политиците да сключват трудни многопартийни сделки, за да съставят правителства на национално и регионално ниво.

Сложната парламентарна аритметика след националните избори през 2017 г. доведе до коалиционни преговори, продължили повече от шест месеца.

Резултатите от проучването може да засилят натиска върху социалдемократите да сложат край на съюза си с Меркел на национално ниво.

Много анализатори смятат, че Германия трябва да свикне с фрагментирането на политическата сцена. В началото на 90-те години двете основни партии в страната редовно получаваха заедно около 80 процента от гласовете.

mediapool.bg