Кламер БГ - Новини: "Зелени" и либерали продължават преговорите кой да управлява Германия след изборите

"Зелени" и либерали продължават преговорите кой да управлява Германия след изборите

Европа

|
Пет, 01 Окт 2021г. 13:30ч.
"Зелени" и либерали продължават преговорите кой да управлява Германия след изборите

Аналена Бербок

Германската партия "Зелени" и Свободната демократическа партия започнаха втори кръг на двустранни преговори днес, осъзнавайки, че вероятно ще определят следващата правителствена коалиция, предаде ДПА.

Коалиционните преговори, определяни като предварителни, целят да помогнат на двете партии да открият общи позиции. "Зелените" спечелиха 14,8 на сто от гласовете, оставайки на трето място, но изпревариха свободните демократи, които получиха 11,5 на сто.

Първият кръг на преговорите премина зад затворени врати във вторник. Те се споразумяха да запазят поверителни сегашните дискусии.

Германската социалдемократическа партия, която получи 25,7 на сто и консервативният блок (ХДС/ХСС) на готвещата се за оттеглянето си канцлерка Ангела Меркел, който получи 24,1 на сто, ще се присъединят към преговорите в неделя. И двете партии искат да оглавят новото правителство, като създадат трипартийна коалиция със "Зелените" и свободните демократи.

След изборите през 2017 г. коалиционните партии между останалите на трето и на четвърто място се провалиха. Канцлерката Меркел заяви тогава, че те имат "изключително различни начини на водене на преговори". ХДС/ХСС създаде нов вариант на "голямата коалиция" с ГСДП след близо пет месеца на преговори. Подобен вариант остава възможен и след тези избори, макар че и двете партии искат да го избегнат, отбелязва ДПА.

Според публикуваното днес проучване на "Дойчландтренд" за А Ер Де, 51 на сто от германците подкрепят "светофарна" коалиция, съставена от ГСДП, свободните демократи и "Зелените". Само 18 на сто подкрепят коалиция на двете партии с ХДС/ХСС.

66 на сто от запитаните смятат също, че консервативният кандидат Армин Лашет трябва да подаде оставка заради допуснатите грешки по време на предизборната кампания.

mediapool.bg