Кламер БГ - Новини: Зелен сертификат ще се издава и след първа доза Covid ваксина

Зелен сертификат ще се издава и след първа доза Covid ваксина

България

|
Ср, 20 Окт 2021г. 23:33ч.
Зелен сертификат ще се издава и след първа доза Covid ваксина

Стойча Кацаров

Зелен сертификат да се издава още след поставяне на първа доза от Covid ваксините. Това e едно от новите предложения, което ще се обсъди в четвъртък и се определяло от експертите като допустим вариант, заяви в сряда привечер здравният министър Стойчо Кацаров. Утре стартира официалното прилагане на сертификатите, които ще позволяват на гражданите безпрепятствено да извършват дейности на закрито.

Очаква се от понеделник и хората, преболедували заболяването, да могат да си извадят "зелен сертификат" въз основа на номера на своя положителен антигенен тест. В момента сертификат могат да си извадят само преболедувалите, имащи PCR тестове.

Сертификат след поставяне на първа доза

“Най-вероятно утре ще стане факт да се издава сертификат и след поставяне на първа доза. Ще го обсъдим още веднъж с експертите и ако няма сериозни възражения ще бъде допълнена издадената заповед с тази възможност”, каза министър Кацаров пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Министърът посочи, че експертите, с които се е консултирал определят това като допустим вариант.

“Ако издаваме сертификат след първа доза, няма не е необходимо хората да чакат 1 месец, за да могат да се възползват от правата си, а ще го направят още след първата доза”, уточни министърът. Наред с това хората нямало масово да се насочват само към ваксината Janssen, която е еднодозова и веднага се издава сертификат, а ще могат да ползват и тези на Moderna и Pfizer/BioNtech и да получават бързо сертификат.

Министърът добави, че гражданите ще са задължени да си сложат и втора дозата.

Стойчо Кацаров увери, че България разполага с достатъчно дози от ваксината Janssen.

Антителата не доказват нищо без положителен тест от лаборатория

Хората с високи нива на антитела няма да може да си извадят "зелен сертификат", ако преди това нямат положителен PCR или антигенен тест, направен в лаборатория, стана още ясно от думите на министъра.

"Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали Covid-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал, поради ниската достоверност на тестовете. Не е специфичен показател за преболедуване. PCR тестът и антигенният тест са доказателство", заяви той.

От понеделник сертификат и след антигенен тест

Най-вероятно от понеделник ще заработи системата, чрез която сертификати ще се издават и въз основа на преболедували с положителни антигенни тестове. В момента в нея са достъпни само хората с положителни PCR тестовете. Такова уверение е получил министърът от държавната фирма "Информационно обслужване" след проведена среща.

"В следващите дни системата ще заработи и всички хора с ангигенен тест ще могат да си извадят "зелен сертификат". Това ще стане най-късно в понеделник", стана още ясно от думите на министъра.

"С номера на теста може да изтеглиш сертификата от системата. Повечето хора имат документ. Ще може по електронен път да получат сертификат с резултат от антигенен тест", увери здравният министър. Здравният министър уточни, че тестът ще трябва да е направен в лаборатория, а не в домашни условия.

Кацаров припомни, че антигенният тест е приравнен към PCR-а от 1 декември 2020 г.

Контролни органи ще проверяват сертификатите

Големите търговски центрове и заведенията ще получат толеранс, съобщи Кацаров и добави, че целта не е да бъдат налагани глоби и да се затварят бизнеси. Контролните органи ще проверяват "зелените сертификати", а от заведенията и магазините това няма да се очаква, каза министърът.

В детайли, той уточни, че контролът ще се повери на РЗИ, МВР, Българската агенция за безопасност на храните, общински инспекторати и общинска полиция.

Хората с фалшиви сертификати или ползващи чужди, могат да носят отговорност за използване на документ с невярно съдържание.

mediapool.bg