Кламер БГ - Новини: Здравното министерство иска 20 млн. лева, за вдигане на заплатите в Спешна помощ

Здравното министерство иска 20 млн. лева, за вдигане на заплатите в Спешна помощ

България

|
Съб, 31 Май 2014г. 18:03ч.
Здравното министерство иска 20 млн. лева, за вдигане на заплатите в Спешна помощ

Двадесет милиона, които да осигурят 20 процента увелиение през 2015 г. на бюджета за заплати и осигуровки в Спешна помощ са поискани от Министерство на финансите, заяви заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред Нова телевизия в събота.

"В момента се плащат около 100 милиона лева годишно за заплати и осигуровки в Спешната помощ в страната. За 10% увеличение са нужни около 10 милиона. Поискали сме от министерство на финансите 20 милиона, за да гарантираме 20% увеличение в Бюджет 2015. Това са ходовете, които сме направили до момента, за да се справим с кризата", каза той.

Пенков допълни, че намерението на работещите в Спешна помощ в София да напуснат работа, за да защият своя ръководител, може да се определи като криза.

"Ако единственият аргумент е защо е освободен д-р Гелев, не мога да го разбера. Ако има други искания, аз съм открит да ги обсъдим и да направим каквото искат хората. Просто защото сме в дълг към тях. Работи се по въпроса, но всичко става бавно", допълни зам.-министърът.

Той обясни още, че целият бюджет на Министерството на здравеопазването е 380 милиона лева за всичко, а миналата година бюджетът е бил изключително ограничен.

"Тази година ще се инвестират 22 милиона лева за оборудване, но истинският проблем е този с липсата на кадри", допълни д-р Пенков.

Според него трябва да се работи в посока подобряване на условията на труд в Спешната помощ, като стъпка в тази насока е и обучението на парамедици и асистенти в медицински университети в страната.

mediapool.bg