Кламер БГ - Новини: Здравният министър упрекна депутати без маски, че дават лош пример

Здравният министър упрекна депутати без маски, че дават лош пример

Коронавирус

|
Пет, 25 Септ 2020г. 15:04ч.
Здравният министър упрекна депутати без маски, че дават лош пример

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов смъмри по време на петъчния парламентарен контрол депутатите, които ходят без маски и по този начин дават лош пример на обществото. Забележката му е продължение на заформилия се спор между здравните власти и депутати от левицата, които смятат, че не са длъжни да са с маски в пленарната зала. Депутати от БСП се позовават на отговор, който са получили от здравния министър, че пленарната зала не е обществено място. А министърът и столичната здравна инспекция ги обвиниха в превратно тълкуване на правилата.

При отговор на въпрос от депутата от БСП проф. Георги Михайлов за противоепидемичните мерки в училищата, Ангелов се обърна към него с думите: "Проф. Михайлов, много ви уважавам като лекар и професионалист, разбирам вашето притеснение и призив от трибуната да проявим разум и загриженост, но в мен се появява един друг въпрос: Какъв разум и загриженост проявявате в тази зала, когато половината от народните представители стоят без маска в затворено пространство? Това е изключително важен елемент, с който даваме пример на всички онези, които ни гледат по телевизията, включително и учениците, за които вие говорите", каза Ангелов.

Здравният министър се обърна към Михайлов като към лекар и посочи, че той разбира прекрасно риска от неносенето на маска: "Вие като лекар го разбирате прекрасно, защото винаги сте носил маска, когато сте участвали в трансплантирането на костен мозък на пациенти и знаете, че маската предпазва". Ангелов коментира, че не разбира аргументите зад това да не се носи маска на закрито в парламента. Според здравния министър заповедта му е ясна.

"Вие познавате голяма част от лекарите, които се разболяха и починаха. И на техните семейства ли да обясним, че не мислим като лекари и хора, които трябва да проявим разум в кризата?", коментира Ангелов.

"Нима ние не трябва да даваме този пример? Гледа ни в момента цяла България. Смятам, че ние като разумни хора и лекари на първо място, сме тези, на които хората подражават", отговори заяви Ангелов.

Михайлов от своя страна коментира, че министърът е използвал парламентарната процедура за лични обяснения при поставен към него въпрос като титуляр на МЗ.

mediapool.bg