Кламер БГ - Новини: Здравният министър сменя директора на болницата в Добрич заради Covid-кризата

Здравният министър сменя директора на болницата в Добрич заради Covid-кризата

Коронавирус

|
Вт, 11 Авг 2020г. 17:49ч.
Здравният министър сменя директора на болницата в Добрич заради Covid-кризата

В разгара на кризата в болницата в Добрич, която изнемогва под наплива от пациенти с коронавирус заради липса на медицински кадри, здравният министър Костадин Ангелов отиде на място и обяви, че ще смени директора на лечебното заведение д-р Светослав Байчев. Министърът е останал недоволен от видяното в болницата – смесване на потоците от заразни и други пациенти; допускане на хора без предпазни средства в болницата, обслужване на всички пациенти от един и същи персонал, което спомага за разпространение на епидемията. Ангелов каза, че не всичко винаги зависи от един човек и не иска да хвърля вината изцяло върху Байчев, но смята, че организацията на работа в болницата може да бъде подобрена със смяна на ръководството.

"Персоналът и пациентите са изложени на ненужен риск заради смесване на потоците в болницата. Въпрос на мениджмънт и воля е ограничаването на Covid-19 в Добрич и областта и назначаването на медицински специалисти, които да се грижат за болните с коронавирусна инфекция. Бъдете сигурни, че ще направя всичко възможно в най-скоро време да видите резултата от взетите днес решения за болницата в Добрич", увери Ангелов.

Ситуацията в болницата

От края на миналата седмица болницата бедства, а медицинският персонал се оплаква, че изнемогва. Заради липса на инфекционисти и пулмолози болните от Covid-19 се лекуват във Второ вътрешно отделение от двама гастроенетеролози, които се оплакват, че нямат достатъчно опит и искат подкрепа – да бъде командирован специалист пулмолог от другаде. Преди 2 месеца инфекциозното отделение на болницата затваря заради напускането на единствения инфекционист.

Досега трима пулмолози са работели във Вътрешното отделение на добричката болница. Единият е под домашна карантина след като се е заразил с Covid-19, а другите двама са в болнични с други заболявания от началото на август. Във вътрешното отделение са били приемани едновременно положителни, отрицателни и съмнителни за Covid пациенти и един и същи персонал е обслюжвал тях и други болни.

Кунчев: Проблемите са заради лоша организация на работата

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който бе на място с министъра, проблемите се дължат на лоша организация на работа. "Видях неща, които са недопустими. Не може половината отделение да е Covid, другата половина-не. Не може един и същи персонал да лекува пациентите. Не може да закриваш единственото инфекциозно отделение, обслужващо 1/3 от Черноморието, в пандемични условия", каза Кунчев. Той посочи, че от районната здравна каса са се опитвали да помогнат на болницата с инфекционисти, за да не затваря инфекциозното отделение, но помощта е била отхвърлена. В резултат на това двамата инфекционисти, които са били предложени за Добрич, са отишли да работят в Разград.

Той посочи, че в Добрич противоепидемичните мерки не се спазват и това е довело до двукратно затваряне на неврологичното отделение заради заразени с Covid, затваряне на Спешна помощ, засегнат център по хемодиализа. По думите му това се дължи на лоша организация по приемане и лекуване на пациентите.

Според Ангелов и Кунчев болницата трябва да предложи атрактивни условия за да привлече специалисти, което е въпрос на мениджмънт.

Министърът обеща да направи всичко възможно, за да има положителен резултат скоро.

Тенденцията може да се обърне до 2-3 седмици

"Ситуацията в Добрич не е добра. Не е драматична, но не е добра. През май имаше 0 случаи, през юни 7, през юли 301, през август ще са 550, ако се запази сегашната тенденция. Това не се дължи като в други области на трудови колективи, а с изключение на едно предприятие, всички останали са дифузно пръснати. Ако не се вземат мерки, тази тенденция ще продължи", каза Кунчев. С правилните мерки, според него, тенденцията може да се обърне до 2-3 седмици.

Медиците със стотици часове извънреден труд

Зам.-председателят на регионалната колегия на Лекарския съюз в Добрич д-р Георги Желязков разказа пред местното издание dobrudjabg.com, че медиците в болницата са отвъд предела на възможностите си, а всеки ден идват нови и нови пациенти. По думите му лекарите дават над 700 часа месечно допълнителен труд или още по 60 дежурства освен регулярните. Според него да лекуваш в момента в добричката болница си е истинско геройство. "Няма кой да работи, две млади колежки специализирали гастроентерология, са натоварени да лекуват ковидболните, много от лекарите работят в по две отделения.

Реаниматорите също са на предела си, има медици под карантина и е трудно да се поеме цялата дейност. Реално работят една шепа хора, които поемат цялата натовареност, това са пет-шест човека.", разказа той. Според него отговорността е изцяло на държавата. Лекарите са обезпечени със защитни средства само донякъде, работят в повече от едно отделение и с различни болни и рискът за среща с коронавируса е много висок. Потоците от болни се смесват и от там произтичат нови рискове.

mediapool.bg