Кламер БГ - Новини: Здравният министър все по-скептична за сливането на "Лозенец" и Педиатрията

Здравният министър все по-скептична за сливането на "Лозенец" и Педиатрията

България

|
Съб, 18 Дек 2021г. 09:18ч.
Здравният министър все по-скептична за сливането на "Лозенец" и Педиатрията

Асена Сербезова, сн. БГНЕС

“Нито една от трите страни в този казус не желае това сливане. Това може да породи редица проблеми“, каза здравният министър Асена Сербезова, след като по-рано през седмицата спря временно решението за сливане на специализираната болница по детски болести "Проф. Иван Митев" и бившата правителствена болница "Лозенец".

“Сливането е подписано буквално няколко часа преди края на мандата на предишния министър. Само Кацаров може да отговори, защо го е направил“, каза Сербезова.

“Моята работа е да защитя интересите на работещите в тези болници и интересите на техните пациенти, и на децата, разбира се“, каза здравният министър.

Тя коментира, че за да има сериозни реформи, трябва да има екипност, стратегия, визия и пълен мандат.

“Проблемите са много“, каза Сербезова.

По думите й хората в страната имат най-много доверие на фармацевтите и личните лекари, и поради тази причина те ще бъдат активно включени в кампанията за стимулиране на имунизацията срещу коронавируса.

“Лекарите и фармацевтите могат да дадат по-специфична информация за хората. Има хора, които са в негативизма и отрицанието на ваксините изобщо, но те са между 10 и 12%. По-големият процент се колебаят и с подходяща информация може да се получи отговор на въпросите“, каза Сербезова.

За имунизацията на деца, Сербезова коментира, че тя ще се извършва във ваксинационните пунктове, като предстои да се уточнят механизмите на работа.

Относно новият вариант “Омикрон“ здравният министър коментира, че е трудно да се прогнозира какво ще е поведението му в държава с едва 30% ваксинирани.

mediapool.bg