Кламер БГ - Новини: Здравният министър: Не ми е минавало през ума да затворя болница

Здравният министър: Не ми е минавало през ума да затворя болница

България

|
Пет, 28 Юни 2019г. 18:54ч.
Здравният министър: Не ми е минавало през ума да затворя болница

"Не ми е минавало и през ума да си помисля, че ще затворя областна болница в България", заяви здравният министър Кирил Ананиев в петък на форум на местната власт в Боровец. Уверението му идва заради притеснения, че ще бъдат закрити болниците във Видин, Враца и Монтана.

Ананиев вече обяви, че не е бил разбран правилно, когато преди ден говори, че населението във Видин, Враца и Монтана намалява и обемът дейности, осигуряващ финансиране на болниците, не може да бъде постигнат. Сега той посочи, че ежедневно се водят разговори с кредиторите на болниците в изключително тежко финансово състояние за изготвяне на оздравителен план и изплащане на кредитите по начин, по който да може здравните работници да си вземат заплатите.

"Областните болници са кръвоносната система на здравеопазването, общинските болници също имат своето място. Не ми е минавало и през ума да затворя областна болница“, каца здравният министър.

"Водим разговори с всички български банки да се подпомогнат болниците в най-тежко финансово състояние, да разплатим тези дългове и да падне тази ужасяваща лихва, която е толкова голяма, че какъвто и оздравителен план да направим на тези болници, той няма да може да проработи“, посочи той.

"Като министър съм длъжен да осигуря на българските граждани качествено лечение, но трябва да е ясно, че не финансираме структури и сгради, а лечение – реално осъществена дейност. В този смисъл получих и подкрепата на директорите на областните болници във Видин, Враца и Монтана. С тях се разбрахме през следващата седмица заедно да анализираме състоянието на отделните звена в болниците.

Няма да закриваме работещи отделения“, повтори здравният министър.

Пред кметския форум Ананиев се спря и на проблемите в общинските болници, които според него са свързани най-вече с демографската криза, със затрудненото финансово състояние и просрочени задължения, както и с недостига на медицински специалисти. отново заяви, че

трябват трайни и последователни законодателни промени, водещи до оптимизиране на системата, закриване на неефективни дейности и структури, въвеждане на адекватни механизми на контрол.

По думите му въпросът с вдигането на заплатите на медицинските специалисти, работещи в здравните кабинети в училища, детски градини и ясли ще се обсъжда при изготвянето на бюджета за догодина.

mediapool.bg