Кламер БГ - Новини: Болница "Лозенец" оплетена в схеми за незаконни трансплантации и източване на НЗОК

Болница "Лозенец" оплетена в схеми за незаконни трансплантации и източване на НЗОК

България

|
Четв, 03 Юни 2021г. 13:34ч.
Болница "Лозенец" оплетена в схеми за незаконни трансплантации и източване на НЗОК

Стойчо Кацаров, сн. БГНЕС

Бившата правителствена болница "Лозенец" е замесена в криминална схема за незаконни трансплантации на чужди граждани. Редът за извършване на трансплантации у нас пък е погазван грубо като хора са предреждали други нуждаещи се по нареждане "отгоре". Шокиращите разкрития направи в четвъртък служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той потвърди и вече добилата публичност информация, че болницата е източвала Здравната каса с фиктивни пациенти. Заради всичко това Кацаров е уволнил сегашното ръководство на болницата и ще назначи нов Съвет на директорите. С това приключва ерата на несменяемия от 1998 година директор на "Лозенец" д-р Любомир Спасов.

"В периода 2019-2021 година в болница "Лозенец" са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова: Валентин, Артьом, Руслан и т.н. Реципиентите са чичовци и лели от Израел, Япония, Германия, Оман. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си, а законът забранява донорство без роднинска връзка между донора и реципиента. Това е криминално престъпление", обяви Кацаров. За част от случаите има информация, че самоличностите на реципиентите са фалшиви.

По думите на Кацаров данните за това са постъпили в МЗ в началото на тази година, но не е последвала абсолютно никаква реакция по този въпрос. "Цялата тази документация още днес ще бъде представена на МВР за по-нататъшни проверки", каза Кацаров.

Фрапиращи нарушения има и при трансплантациите в България. От изнесените от министъра данни става ясно, че хора са се предреждали в листата на чакащите след политическа намеса.

[div class='left_orange']Скандали с трансплантациите в "Лозенец" от миналото

Настоящите разкрития за нередности около трансплантации не са първите в историята на болница "Лозенец". През 2012 година Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ) спря временно всички видове трансплантации в лечебното заведение, след като направената от нея проверка установи, че то не покрива нужните критерии. Тогава бе обявено, че болницата не отговаря на изискванията нито за бъбречни, нито за сърдечни и белодробни, нито за чернодробни трансплантации. Разрешението обаче не й беше отнето, а в последствие транспллантациите бяха възстановени.

Интересна подробност е, че сигнали за нередности с трансплантациите на болница "Лозенец" преди години активно подаваше Центърът за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), ръководен до скоро от сегашния здравен министър в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров. През 2011 година ЦЗПЗ сигнализира, че процентът на смъртните случаи при детските трансплантации е висок и че болницата не отговаря на нужните изисквания, за да ги извършва.[class='left_orange' div]

През април месец е извършена трансплантация на черен дроб от трупен донор. Трансплантацията е извършена на четвъртия чакащ в листата пациент вместо на първия след "телефонно позвъняване" отгоре. Трансплантираният е с 14 точки и е влязъл в листата на чакащите след като става ясно за донорската ситуация, но получава органа при положение, че първият в листата пациент е бил с 54 точки и вторият и третият също са имали повече точки.

Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация, каза Кацаров, но отказа да разкрие самоличността на трансплантирания, тъй като няма право по закон. По информация на сайта Bird.bg въпросният човек е Веселин Даков, бивш главен секретар на Министерския съвет при Бойко Борисов.

Кацаров изнесе резултатите и от друга проверка в болница "Лозенец", извършена през януари, която бе провокирана от журналистическо разследване на Миролюба Бенатова как лечебното заведение източва НЗОК с фиктивни пациенти.

"Болницата за ноември е отчела над 60 пациенти като лекувани без те да са лекувани. В деня, в който е издадена заповедта за проверката, болницата същия ден е върнала част от парите, обяснявайки вземането й с техническа грешка. Извиках директора на болницата и поисках обяснения и това, което ми обясни за мен е неприемливо. Няма как да има техническа грешка за 60 пациенти", каза Кацаров.

"Това е, което на жаргон се нарича източване на НЗОК. Това за мен е недопустимо", заяви той. НЗОК е сезирала прокуратурата, тъй като е имало и подправени подписи на пациенти.

В тази връзка Кацаров е възложил и финансова проверка, която установила, че болницата е завършила 2020 година със загуба от над 21 млн. лв.

mediapool.bg