Кламер БГ - Новини: Здравният еврокомисар призова българите да се ваксинират: Това е нашият щит срещу вируса

Здравният еврокомисар призова българите да се ваксинират: Това е нашият щит срещу вируса

Коронавирус

|
Четв, 17 Юни 2021г. 13:46ч.
Здравният еврокомисар призова българите да се ваксинират: Това е нашият щит срещу вируса

Здравният еврокомисар призова българите да се ваксинират: Това е нашият щит срещу вируса

"Най-сигурният начин за свободен живот и движение е ваксинацията"- този апел към българите отправи в четвъртък еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду, която е на посещение у нас и се срещна с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

"В България са налични и четирите одобрени в ЕС ваксини. Всички тези ваксини са безопасни и ефективни. Ваксинацията спасява човешки живот. Намалява хоспитализацията и ни позволява да се завърнем към една нова нормалност. Позволява ни да пътуваме. Моето послание към всички български граждани е да се ваксинират", призова тя.

Кириакиду и Кацаров посетиха мобилния пункт за имунизация на площад "Александър Батенберг", след което се срещнаха и с ваксинационните екипи на бившата окръжна болница "Света Анна".

Еврокомисарят посочи, че в момента около 50% от гражданите на страните членки от ЕС са получили първа доза ваксина срещу Covid-19, докато в България ваксиниранираните са около 15% и в тази посока има още какво да се направи. Наблюдаваме ситуацията с различните варианти внимателно и знаем, че тези, които са напълно ваксинирани, са защитени, каза тя. "Дискутирахме с министъра как да работим заедно, за да подкрепим България, така че гражданите да се ваксинират по-бързо. Това е нашият щит срещу Covid. Това е посланието, което искам да изпратя днес", заяви Кириакиду.

На срещата си с Кириакиду Кацаров я е информирал, че ако продължим със сегашния темп на ваксинация, след 2 месеца ще сме обхванали 80% от хората над 60 г. с поне една доза ваксина. Той е обяснил, че една от първите задачи, които той и екипът му са си поставили при встъпване в длъжност, е приоритетно да бъдат ваксинирани хората над 60 г.

"Регистрираната голяма смъртност идва от това, че хората над 60 г. не бяха приоритетна група в Националния ваксинационен план. Младите свързват ваксината със свободата да пътуваш, а за възрастните тя е равносилна на живот“, коментира здравният министър. Той отбеляза, че за последния месец броят на ваксинираните от тази възрастова група се е удвоил и към момента около 40% от хората над 60 г. са с поставена поне една доза.

Като основни причини за ниското ваксинационно покритие в страната д-р Кацаров посочи нежеланието на голяма част от българските граждани да се ваксинират, както и успокоението у хората на фона на намаляващия брой заразени. Здравният министър допълни, че в момента Министерството на здравеопазването започва информационна кампания за ползата от ваксините, но тя е закъсняла. "Това е нещо, което трябваше да бъде направено още в началото на годината, за да има ефект сега. По този начин щяхме да избегнем недоверието във ваксините, митовете и лъжите, които се разпространяват сред хората“, заяви Кацаров, който до скоро също беше скептик по отношение на ваксините и влияеше върху общественото мнение срещу тях.

Кацаров заяви, че Кириакиду е поела конкретни ангажименти ЕК да ни помогне за начина, по който да организираме нашата ваксинационна кампания и да постигнем по-добри резултати във ваксинацията. "Конкретното съдействие, което ще получим, е дизайн на кампании, които биха били най-подходящи, за да убедим нашите хора да се ваксинират по-масово, отколкото досега. Ще получим и конкретна методология за оценка на това колко души от нашето население вече са се срещали с вируса, ваксинирали са се или са изградили имунитет. Това е методология, по която да оценим нивото на колективния имунитет. Не става въпрос за средства, а за дизайн, ноу хау. Очакваме да получим знания за това как е най-добре да се направи кампанията. Изграждането на такава кампания изисква време, но ние го нямаме. Обещаха ни съдействие с опита, който имат другите страни, за да го приложим, а не да тръгнем да откриваме топлата вода", обясни Кацаров.

По повод казуса на 100 000 преболедували Covid-19 българи, които нямат право на европейски цифров сертификат, защото са диагностицирани с антигенни тестове, Кириакиду каза, че учените в момента проучват и когато науката позволи ще може се промени сертификатът за ваксиниране и те да се включат в него. За момента на сертификати имат право тези, които са ваксинирани, тези, които са направили PCR тест или тези, които са били преболедували и диагнозата им е доказана с PCR.

mediapool.bg