Кламер БГ - Новини: Захариева ще пробва да "подмлади" дипломатическата служба

Захариева ще пробва да "подмлади" дипломатическата служба

България

|
Четв, 31 Авг 2017г. 14:12ч.
Захариева ще пробва да "подмлади" дипломатическата служба

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева обяви амбицията си да "подмлади" българската дипломатическа служба, като привлече нови стажант аташета и осигури възможности млади дипломати да растат по-бързо в кариерата.

"Българската дипломатическа служба се нуждае от подмладяване. Освен конкурсите за стажант аташета обмисляме и по-бърз кариерен ръст на младите дипломати", коментира Екатерина Захариева.

До края на годината ще бъде обявен конкурсът за стажант аташетата. Целта на външно министерство е те да участват и в дейностите около българското ротационно председателство на ЕС през първата половина на следващата година.

Налагането на младите дипломати в министерството обаче среща редица трудности. За да получат реален достъп до по-сериозна дипломатическа работа, е необходимо да минат години докато изкачат йерархичната стълба във ведомството, през които част от тях напускат.

"Бързата писта" за млади дипломати не тръгна

В Закона за дипломатическата служба и сега са предвидени възможности най-способните млади дипломати да се движат по-бързо по стъпалата на дипломатическата служба, но досега тези възможности не се използват ефективно.

Най-способните млади дипломати могат да бъдат предсрочно повишавани при добра атестация, а освен това отделни специалисти могат да влизат в министерството като кандидатстват с конкурс за конкретна длъжност, а не по обичайните правила.

Тези възможности обаче силно дразнят по-възрастните служители, много от които със стаж в бившите комунистически служби, и те открито им се противопоставяха през годината.

В същото време в коридорите на министерството се говори, че понякога тези мерки се прилагат селективно за близки до властта.

Бившият външен министър Кристиян Вигенин дори обмисляше да ги отмени, но в крайна сметка те останаха в закона.

Политическите назначения

Друг проблем са политическите назначения на посланици, които изместват дипломатите от кариерата.

Това демотивира служителите на външно министерство, но досега нито едно правителство не е показало воля, за да се откаже от този механизъм за "уреждане" на близки кадри.

Сега министерството планира да привлече нови 15 стажант-аташета. За да бъдат допуснати до конкурс, те трябва да са магистри, да владеят най-малко два чужди езика, да са психически устойчиви и т.н.

Изпитът е от няколко части, които включват тест за обща култура, есета по външнополитическа тема и устно изпитване.

"По един стажант аташе ще бъде прикрепен към всяка делегация, която пристига у нас в рамките на събитията по време на Председателството. В нашето представителство в Брюксел също има много млади хора. Идеята е да ги задържим и след Председателството (на ЕС, бел. ред.)", заяви Екатерина Захариева, цитирана от пресцентъра на МВнР.

mediapool.bg