Кламер БГ - Новини: Захариева към Скопие: Много ли е принципно да възпитаваш поколение след поколение в омраза?

Захариева към Скопие: Много ли е принципно да възпитаваш поколение след поколение в омраза?

България

|
Ср, 10 Фев 2021г. 13:02ч.
Захариева към Скопие: Много ли е принципно да възпитаваш поколение след поколение в омраза?

Вицепремиерката и външна министърка Екатерина Захариева не даде сигнали, че България е готова да вдигне блокадата и да одобри начало на преговорите на Северна Македония с Европейския съюз. Напротив, отношенията между двете държави продължават да затъват и засега не се вижда изход от ситуацията.

В сряда Захариева разкритикува думите на македонския премиер Зоран Заев, че българската позиция е "непринципна, анахронична и противоречи на международното право".

"Това е пореден пример, че трябва да бъдем по-умерени в използването на епитети. А много ли е принципно да възпитаваш поколение след поколение в омраза към съседна държава? Много принципно ли е да се опитваш да изкривиш позицията на България?", каза Захариева пред Нова телевизия.

Проправителственият македонски вестник "Слободен печат" също отбеляза, че в рамките на португалското ротационно председателство на ЕС Северна Македония не може да се надява на напредък в евроинтеграционните процеси въпреки насърчителните послания на някои държави членки.

"На Балканите като че ли винаги ври и кипи. Трябва да има малко повече сътрудничество, добросъседство, умереност в изказа, да мислим преди да говорим. Радвам се, че все пак този професор е направил някакво уточнение. Има обтягане на отношенията, което на мен не ми харесва. Считам, че трябва да успокоим емоциите. Когато се водят преговори през медиите, се получава това", допълни Захариева.

Тя отново каза, че продължават разговорите със Скопие, но не се вижда да има резултат от тях. Не се провежда и междуправителствената среща, която е предвидена в договора за добросъседство. Неин домакин трябва да е Скопие.

Дискриминация

Захариева обясни, че България не е одобрила преговорната рамка на Северна Македония, защото не вижда изпълнение на Договора за добросъседство от 2017 година.

Тя коментира, че македонците имат право на самоопределение, но такова имат и хората с българско самосъзнание там.

"Не може да продължават тези форми на дискриминация – изнасяне на лични данни с адреси в социалните мрежи.

Техните служби трябва да разследват това - как са изтекли данните за хората с българско гражданство", посочи тя.

Проблеми и със Сърбия

Захариева коментира и интервюто на сръбския професор Драган Симеунович, който нарече българите "зверове, които избиват всичко пред себе си".

"След като разбрахме какво е казал проф. Драган Симеунович, извикахме посланика на Сърбия в Министерство на външните работи. Попитахме какво се случва. Наистина имаме добри отношения със Сърбия. След няколко дни и професорът уточни, че няма предвид всички българи и че изказването му било изтълкувано неправилно", каза Захариева.

mediapool.bg