Кламер БГ - Новини: Захариева: Страните от Западните Балкани ще влязат в ЕС, когато са готови

Захариева: Страните от Западните Балкани ще влязат в ЕС, когато са готови

България

|
Четв, 15 Фев 2018г. 17:53ч.
Захариева: Страните от Западните Балкани ще влязат в ЕС, когато са готови

Демократичните, проспериращи и сигурни Западни Балкани са от изключителна важност за ЕС, но ще се присъединят, когато са готови, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева преди началото на неформалната среща на министрите на външните работи /Гимних/, която се провежда днес и утре в НДК.

"Ние сме съсед на тези страни и смятаме, че нашето бъдеще е заедно в ЕС, но тогава, когато те са готови", каза Захариева.

Тя приветства стратегията на ЕС за страните от региона и каза, че "тя е навременна, всеобхватна и обективна, без да прави компромиси".

"Това е двустранен въпрос между Атина и Скопие. Решението е много важно за целия ЕС“, каза министърът и изрази убеденост, че колегите й ще вземат най-доброто решение.

Гърция години наред блокира евроатлантическата интеграция на Македония заради спора за името й. Новото правителство в Скопие на Зоран Заев даде сигнали, че е готово на отстъпки.

Друга тема, която дипломатите ще обсъдят, е ситуацията в Сирия и темата за Северна Корея.

"Забелязваме позитивни сигнали в диалога между Северна и Южна Корея и се надяваме тези позитивни сигнали да продължат", отбеляза Захариева.

mediapool.bg