Кламер БГ - Новини: Захариева: Руският лагер "Камчия" дължи сериозни суми на българската държава

Захариева: Руският лагер "Камчия" дължи сериозни суми на българската държава

България

|
Ср, 08 Ян 2020г. 13:03ч.
Захариева: Руският лагер "Камчия" дължи сериозни суми на българската държава

Руският детски лагер в Камчия от години не е плащал данъци и такси и дължи сериозни суми на българската държава. Това стана ясно в сряда от коментарите на външния министър Екатерина Захариева пред Нова телевизия. Така тя отговори на изказването на нейния руски външен министър Сергей Лавров от края на миналата година.

Тогава Лавров заяви, че руската държава иска да придобие комплекс "Камчия", който сега е собственост на Москва, но не се управлява добре. По думите на Лавров комплексът е идеален за разпръскване на руското влияние в Европа и прилагането на "мека сила" от страна на Русия.

Екатерина Захариева коментира, че казаното от Лавров е в контекста на финансовите затруднения на детския лагер. Тя уточни, че до момента няма заявено желание за трансформиране на комплекса в нещо друго.

Договорът за изграждането на комплекс "Камчия" бе подписан от бившия министър на социалната политика Емилия Масларова през септември 2008 г. и одобрен от правителството на Сергей Станишев. Той е еднолично акционерно дружество, собственост на правителството на град Москва. Откриването стана на 9 септември 2010 г. с участието на вече бившият кмет на Москва Юрий Лужков и тогавашния министър председател Бойко Борисов.

През февруари 2016 г. департаментът по конкурентна политика на Москва обяви търг за продажба на целия комплекс при първоначална цена от тогавашния еквивалент на около 66.5 млн. евро.

Преди дни Атлантическият съвет в България призова за категорична позиция на българските власти за изказването на Лавров. Организацията се ангажира с експертна оценка за възможностите за покупка на детския лагер в Камчия и включването му към бъдещият координационен център на НАТО във Варна.

Политологът Огнян Минчев предупреди, че ако България допусне плановете на Русия за превръщане на комплекса "Камчия" в нейна база за разпрсътване на влияние, то страната ни ще се превърне в "сива зона" между Изтока и Запада. Бившият ни посланик в Русия Илиян Василев заяви, че Русия просто иска да си построи разузнавателна база в България.

mediapool.bg