Кламер БГ - Новини: Борисов: Тръмп даде мъжка дума за визите

Борисов: Тръмп даде мъжка дума за визите

България

|
Съб, 15 Фев 2020г. 15:29ч.
Борисов: Тръмп даде мъжка дума за визите

Премиерът Бойко Борисов каза, че президентът Доналд Тръмп е поел ангажимент за сваляне на американските визи за българи.

"Да видим как ще се развият изборите в САЩ. Ако той бъде преизбран, със сигурност процесът със свалянето на визите ще го довършим докрай. Просто даде мъжка дума. Неслучайно в момента изпраща хора на най-високите си позиции в тази сфера", каза Борисов пред журналисти в Мюнхен, където се провежда годишната конференция за сигурността.

Борисов каза, че вече втора година с Канада нямаме никакъв проблем по този въпрос.

След срещата си с Тръмп в Белия дом миналата година Борисов коментира, че е убеден, че визите ще паднат.

САЩ твърдят, че въпросът за визите е технически и те няма да паднат докато не бъде изпълнено изискването отказаните визи да са под 3%. В момента този процент е около 10-11.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пък се срещна с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър.

Захариева каза, че включването на България в програмата за безвизови пътувания на САЩ ще засили търговско икономическото сътрудничество, привличането на инвестиции и контактите между гражданите на двете държави.

Визовият режим за САЩ не съответства на отличните отношения между двете страни, казаЗахариева и допълни, че очаква визитата на помощник държавния секретар на САЩ по консулските въпроси Карл Риш през март.

Борисов отново подкрепи Скопие и Тирана

"Имаме рядък шанс, цяла Европа иска да даде перспектива на Република Северна Македония и на Албания и въобще на Западните Балкани. Но все повече усещането е, че колегите там не разбират колко е важен моментът и че всяко вътрешнополитическо събитие няма никакво значение за тези държави, ако се пропусне този момент. Казвам го с тъга и разбира се с доза оптимизъм, че са ме разбрали", коментира Борисов.

Премиерът добави, че България стои стабилно в региона и е търсена страна за инвестиции.

Той каза, че "България е готова да инвестира веднага в трети мост на Дунав", каза той.

mediapool.bg