Кламер БГ - Новини: Заразените с коронавирус у нас растат при по-малко тестове

Заразените с коронавирус у нас растат при по-малко тестове

Коронавирус

|
Нед, 28 Юни 2020г. 20:03ч.
Заразените с коронавирус у нас растат при по-малко тестове

Новите случаи на Covid-19 в България за последното денонощие са 112, показват данните от Единния информационен портал. Броят им нараства в сравнение с предходния ден, когато хората с положителни изследвания за коронавирус бяха 105.

Ръстът за последното денонощие е установен при направени по-малко тестове в сравнение с петък. В събота са били направени 1528 изследвания при 2750 предходния ден.

Най-много заразени са били открити в областите София-град (29), Пазарджик (17) и Пловдив (16).

Огнище в завод в Септември, заразени в детска градина в София

Увеличението на случаите в област Пазарджик се дължи на огнище на заразата във "Вагоноремонтен завод - 99" в Септември. Там 12 работници са с положителни тестове за коронавирус, предаде бТВ. Пробите са на мъже на възраст между 41 и 61 години от Септември и няколко населени места в региона. Заразените са с предписания за домашна изолация.

В София случаи на коронавирус са открити в детска градина. Става въпрос за 185-а градина в кв. "Дружба". Заразени са деца, които я посещават, както и родители, съобщи кметът Йорданка Фандъкова пред БНР. По-късно от РЗИ уточниха, че става въпрос за три заразени децеа, съобщи бТВ. Започнало е тестване и на персонала. Засега няма положителни сред работещите в градината. Тя ще бъде затворена в понеделник, обясни Фандъкова и добави, че и утре продължава тестването.

"Ясно е за съжаление, че София е градът с най-много новозаразени почти всеки ден. Специалистите казват, че заразяването е от дифузен тип и не може да се локализира. Трябва по-строг контрол и да разчитаме на дисциплината на всеки от нас", каза Фандъкова.

Тя добави, че повечето случаи са или леки, или без симптоми, което позволява болниците в София да се справят.

"Притеснена съм от събирането на много хора на едно място в затворени пространства, каквито са и дискотеките", коментира кметът. Тя добави, че Столична община не е съгласувала провеждането на абитуриентски балове, но заповедта на министъра на здравеопазването позволява нощните клубове да работят макар и с 50% от капацитета си. "Разбирам желанието на младите хора, че искат да се забавляват, но разчитам на това, че те си дават сметка , че е опасно и за тях, повече и за техните близки", допълни още Фандъкова.

В област Пловдив няма нови огнища на заразата. Повечето нови положителни проби са на хора, които са били контактни на хора, при които вече е установен Covid-19. Някои от тях са в Перущица, където в последните дни имаше много случаи на заразени, съобщиха от областния щаб.

Излекуваните са 18

Хората с положителни тестове в област Бургас и в София област са по 8, в Разград – 6, във Варна и в Сливен по 5.

Във Варна новозаразените са таксиметров шофьор и съпругата му, които са настанени в болница, както и трима младежи, посещавали увеселителни заведения, но те са на домашно лечение.

По 3 нови случая има в областите Кюстендил и Велико Търново, по двама са новозаразените в Стара Загора, Русе и Ямбол. По един нов случай има в областите Благоевград, Кърджали, Перник, Плевен, Смолян и Шумен.

Така общо до момента у нас са потвърдени общо 4625 случая на коронавирус, от които активни са 1934. 2475 са излекуваните лица. От тях 18 са регистрирани през изминалото денонощие.

423-ма са пациентите с доказан Covid-19, настанени в болници. От тях 20 се намират в интензивни отделения и клиники.

Mедицинските служители с потвърдена коронавирусна инфекция са 392-ма. През последните 24 часа са регистрирани нови 3 случая, от които 2 са установени при лекари, а 1 - при друг медицински персонал.

За последното денонощие е починала 78-годишна жена, болна от коронавирус, която е имала и сърдечно и бъбречно заболяване. С това общо жертвите на вируса в България са 216.

Кунчев: Избързахме с пускането на нощните заведения и спортните събития

По-късно през деня държавният здравен инспектор Ангел Кунчев коментира, че в момента страната се намира в пика на епидемията от коронавирус, а това се дължи на събирането на много хора и комуникацията между тях. Според него властите трябвало да забавят отпускането на две от ограничителните мерки – отварянето на нощните заведения и разрешението за провеждане на спортни събития с публика.

"Последните три дни ми се наложи да спра няколко огромни събития с по 3 хил. души - рокерски събор и Празника на черешата. Където има повече хора, има и повече заразени", обясни Кунчев пред бТВ.

Изказването му идва ден след решението да се допуснат до 12 хил. души на финала за Купата на България по футбол между ЦСКА-София и "Локомотив" (Пловдив). То дойде, след като няколко дни преди това здравният министър Кирил Ананиев нареди със своя заповед на стадионите да се допускат до 1000 души в сектор.

mediapool.bg